Vernissage hos Munkedals Hembygdsförening 24-1

Från MHF-Wiki
Version från den 20 april 2025 kl. 18.09 av Lennart (diskussion | bidrag)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fyra konstnärer med anknytning till Munkedal har haft vernissage på Munkedals Hembygdsmuseum. Många besökare hade hittat till Museet på Myrbottenvägen 6 i Munkedal under den gångna helgen 23 och 24 mars. Johanna Hasslöf född Grundberg, Sara Renvaktar Foss och Lena Solberg född Blomberg hade alla premiär i deltagande av en vernissage. Lovisa Blomberg hade däremot en viss vana av utställningar. 1.

Lena Solberg har börjat måla för inte så länge sedan. Hon målar dels i akryl och även i olja med många fina motiv. Hennes släkting Lovisa Blomberg hade ställt ut.

2.

Johanna Hasslöf målar i akvarell. Hon berättar att hon har tecknat och målat nästan hela sitt liv. Först var det teckningar som gällde men under Covid började hon prova akvarell. För att hitta sin egen stil tittade hon mycket på internet där Instagram och Youtube gav många uppslag. Motiven är i dagens utställning människor som ser glada och förnöjsamma ut. Hon vill få betraktarna att bli glada när de ser på hennes tavlor och det har hon lyckats mycket väl med. Johanna har också bidragit till illustrationer i Hembygdsföreningens stora projekt Lokalhistoriska skattkistor (som det har rapporterats tidigare om i denna tidning). För Johanna är det första gången hon ställer ut och hon har tidigare endast publicerat två bilder i Hembygdsföreningens tidning Munkedalsbygden.

3.

Lovisa Blomberg illustrerar barnböcker. Lovisa ritar på datorn där många av motiven är barn i olika situationer. Den allra första boken hon illustrerade var en bok, av den lokale författaren Sven Ekstorm, som hette »På Antons tid«. Denna bok kom ut för mer än 20 år sedan och gavs ut av Test Design. Lovisa har varit delaktig i många böcker sedan dess och arbetar professionellt som illustratör och har bl.a. illustrerat Småbokserien »Vera och Ville« med text av Katarina Ekstedt på Triumf förlag. Hon har bl.a. också gjort illustrationerna till barnföreställningar på Stockholms konserthus. Sammanlagt har det blivit ett 20-tal objekt. Liksom Sara och Johanna är också Lovisa delaktig i projektet lokala skattkistor där hon gör klippdockorna från olika historiska epoker.

4.

Sara Renvaktar Foss är den fjärde i raden av utställare. Sara är hantverkaren som skapar både kläder och smycken. Sara berättar att hon fick sin första inspiration från sin mormor Annikki, som var sömmerska och bodde nära. Saras första alster var kläder till sin Barbiedocka. Hon designade först och sydde sedan. Som så många andra sykunniga sydde hon sin klänning till studentbalen. Då tog hon hjälp av sin mormor som fanns i Finspång och hon själv bodde i Gävle. Sara arbetade på en syateljé tillhörande Folkteatern i Gävle och där fick hon veta att det fanns en skräddarutbildning i Uddevalla på 2,5 år. Där kom hon in och fick lära sig hantverket från grunden. Efter att ha jobbat i en bröllopsbutik i Grebbestad fick hon idén att tillverka bl.a. hårdekorationer och hängsmycken av metalltråd och pärlor.