Skillnad mellan versioner av "Trykon 22-2"

Från MHF-Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Länk)
 
Rad 17: Rad 17:


Mer information om Trykon finns på https://shfstor.blob.core.windows.net/stangenas/files/2013/02/Stig-Utberg-p%C3%A5-farofyllda-f%C3%A4rder.pdf
Mer information om Trykon finns på https://shfstor.blob.core.windows.net/stangenas/files/2013/02/Stig-Utberg-p%C3%A5-farofyllda-f%C3%A4rder.pdf
[[Fil:Stig-Utberg-på-farofyllda-färder.pdf|miniatyr]]
 
Filen finns även på MHF-wiki:
Filen finns även på MHF-wiki: [[Fil:Stig-Utberg-på-farofyllda-färder.pdf|miniatyr]]
 
[[Kategori:Munkedalsbygden]]
[[Kategori:Munkedalsbygden]]
[[Kategori:Munkedalsbygden 22-2]]
[[Kategori:Munkedalsbygden 22-2]]

Nuvarande version från 12 september 2023 kl. 10.04

Tankbåten Trykon.

Tankbåten Trykon

Under ca 4 års tid har ett antal personer varit aktiva med att leta uppgifter kring pappersbruket i Munkedal, för att kunna sammanställa den utställning, som idag finns i en lokal på Munkedals pappersbruk ställt iordning. Under arbetet med att gå igenom gamla arkivhandlingar, har det inte funnits tid att göra »djupdykningar« om enskilda händelser eller objekt.

En artikel av Terje Freed i Lysekilsposten i början av mars gjorde dock att jag började leta lite extra om skeppsredare Onstads tankfartyg Trykon. Denna motortanker var 140,05 meter lång. Bredden var 18,3 meter och djupgåendet 8,26 meter. Lastkapacitet 11 840 ton dödvikt. Fartyget byggdes på Götaverken 1929 och döptes till BALAKLAVA. Beställare var Rederi AB Transmark (Transatlantic) i Göteborg. I mars 1939 såldes fartyget till en norsk redare, Carl Olsen Tankrederi A/S, för 1,8 Mkr. Köpet upphävdes i september 1939 eftersom kriget bröt ut. 1940 såldes fartyget till Rederi AB Pagota, Kungsbacka, som ägdes av skeppsredare Hakon Onstad. Köpeskillingen var denna gång ca 3 Mkr. Fartygets hemmahamn blev Munkedal. Trykon gick under många år med eldningsolja från Persiska viken till Norden.

Senare, på femtiotalet, ändrades traden till att trafikera rumänska Svartahavshamnar där hon lastade olja, som var avsedd för Munkedals pappersbruk. Trykon låg otaliga gånger uppankrad på Gullmarsfjordens redd för att invänta avgångsbesked. Vid ett sådant tillfälle fick Lysekil en läcka på en stor råvattenledning, som var förlagd på fjordbotten. Lysekil menade att läckan förorsakats av Trykon och staden drev därför en juridisk process mot rederiet. Rederiet förnekade att Trykon hade fastnat i råvattenledningen. Även lotsarna i Lysekil förnekade att Trykon kunde ha orsakat läckan. Tvisten slutade med att rederiet friades helt och hållet. Läckan hade uppstått på annat vis.

Mest känd blev dock Trykon genom två andra händelser. Den ena händelsen var när fartyget fått motorhaveri i Singapore. Då sydde besättningen stora segel, med vars hjälp de Trykon XXXX Projektet Trykon Munkedalsbygden 11 seglade tankjätten runt Afrika ända till Munkedal. Lysekilslotsarna var mycket förvånade, när de utanför Bonden bordade en stor, fullastad tanker under segel.

Den andra händelsen inträffade 1951, då Trykon under resa i Röda havet råkade ut för en stor explosion med flera dödsoffer som följd. Kapten Henry Leander, som var befälhavare på Trykon, berättade, kortfattat i ett telegram, att fartyget hade passerat Suez och befann sig ungefär två dagsresor därifrån när explosionen inträffade. Däcket lyfte plötsligt och fartygsplåtarna sprängdes sönder. I hytterna kastades allt som var löst huller om buller och nästan alla glasventilerna sprack. Maskinen, som låg längst akterut, klarade sig. Trykon kunde vända och gick tillbaka till Suez. Vid olyckan förlorade fartyget tre man av den 39 man stora besättningen. En kvinna från Lysekil, som var salongsbiträde, var bland dem som klarade sig oskadd, trots att hela båten var ett stort eldhav. Uppgifterna kring olyckan var mycket knapphändiga och kunde bara läsas i kaptenens korta telegram till rederiet, eftersom det då 22-åriga fartyget inte var utrustat med radiotelefoni.

Den troliga orsaken till explosionen var att tankarna gjordes rena. Trykon hade nämligen, senast, haft råolja som last, och det ansågs vara jämförbart med bensinlast, när det gäller explosionsrisken. Munkedalsborna kommer nog mest ihåg Trykon då fartyget, i slutet av femtiotalet, under ca två år, låg upplagt i Munkedals hamn. Den 24 juni 1959 anlände Trykon till Carl Persson & Söner i Ystad för skrotning. Två av Trykons stora livbåtar med råoljemotorer behölls av Bruket. De bruksanställda kunde teckna sig för att under kortare tider få låna någon av dessa livbåtar. Livbåtarna målades blåa och kallades därför för »Blåvalarna«. De plöjde under flera år Gullmarns blå böljor.

Text: Håkan Grundberg


Mer information om Trykon finns på https://shfstor.blob.core.windows.net/stangenas/files/2013/02/Stig-Utberg-p%C3%A5-farofyllda-f%C3%A4rder.pdf

Filen finns även på MHF-wiki: Fil:Stig-Utberg-på-farofyllda-färder.pdf