Skillnad mellan versioner av "Minnen om Håby 11-1"
Lennart (diskussion | bidrag) (Ny sida) |
Lennart (diskussion | bidrag) (Länk) |
||
Rad 8: | Rad 8: | ||
Jag tänker på allt som har funnits här i Håby, Västkusten ungdomsskola startade på Gläborg, där var den i 2 år, sedan behövdes större lokaler. De flyttades den till Ljungskile och då kallades den folkhögskola. Doktor och Apotek flyttades till Munkedal. Då hade det varit i Håby i hundra år. Vi hade 2 affärer Konsum och Herner Larsson. Bageri. Bilverkstad och körkortslärare,(Erik Olsson), Bensinförsäljning, Telefon station, Järnväg, Post, Vallström hade såg och kvarn, Centralföreningen hade nederlag här, Snickerifabrik, Samuelssons Mekaniska Verkstad, Karl Samuelsson lådfabrik Grenander däckservice, 2 skolor där barnen gick från första till och med sjätte klass. | Jag tänker på allt som har funnits här i Håby, Västkusten ungdomsskola startade på Gläborg, där var den i 2 år, sedan behövdes större lokaler. De flyttades den till Ljungskile och då kallades den folkhögskola. Doktor och Apotek flyttades till Munkedal. Då hade det varit i Håby i hundra år. Vi hade 2 affärer Konsum och Herner Larsson. Bageri. Bilverkstad och körkortslärare,(Erik Olsson), Bensinförsäljning, Telefon station, Järnväg, Post, Vallström hade såg och kvarn, Centralföreningen hade nederlag här, Snickerifabrik, Samuelssons Mekaniska Verkstad, Karl Samuelsson lådfabrik Grenander däckservice, 2 skolor där barnen gick från första till och med sjätte klass. | ||
1946 byggdes det ett hotell och ett hyreshus med 6 lägenheter i. Hotellet drevs fram till 1955, då kom Stig Sjöberg från Amerika, där hade han sett hur bra det var med Motell. Han tog kontakt med oljebolaget Gulf, de ställde upp, och på det viset fick Håby Sveriges första motell. Sjöberg hade idéer, byggde Håby Ring, ordnade biltävlingar på Kärnsjöns is och en stor tävling på | 1946 byggdes det ett hotell och ett hyreshus med 6 lägenheter i. Hotellet drevs fram till 1955, då kom Stig Sjöberg från Amerika, där hade han sett hur bra det var med Motell. Han tog kontakt med oljebolaget Gulf, de ställde upp, och på det viset fick Håby Sveriges första motell. Sjöberg hade idéer, byggde Håby Ring, ordnade biltävlingar på Kärnsjöns is och en stor tävling på [[Färlevfjorden]]<nowiki/>s is, det var många deltagande bilar och det var Le Mans start, det vill säga, att förarna står bakom sina bilar, på en signal springer de iväg och startar. När Stig Sjöberg åkte till Australien övertog Roy Simonsson Motellet. 1983 invigde han ett nytt motell nere på Lycke. Det finns ju fortfarande kvar och ägs av Bertil Hansen, heter nu Håby Restaurang och Motell. | ||
Nuvarande version från 1 oktober 2023 kl. 10.41
Håby har under de senaste åren genomgått mycket stora förändringar. Inger Ringström minns hur det var innan riksvägen flyttade och alla affärer, skola mm lades ner. Det var annorlunda förr.
Mina minnen om Håby börjar i mars 1945. Då köpte min far Håby Nedergård 2:5 och 2:6. Det var sterbhus efter min farfar, Hilmer Niklasson. Gården har varit i släktens ägo sedan 1631. Det var en stor omställning för oss. Far var elektriker arbetade i Hunnebostrand med omnejd. Nu skulle han helt plötsligt bli bonde med kor, hästar, gris och höns. Men ryktet spred sig att far var elektriker, så han fick allt mindre tid för att göra alla sysslor hemma. Det betydde att jag fick hjälpa till mycket ute, och det gillade jag. Den 5 maj detta år tog det långa kriget slut. Ett krig som far hade varit inkallad ifrån den 9 april 1940 till nov 1944. Som längst var han hemma tre veckor, så kom det inkallningsorder igen.
1946 konfirmerades jag i Håby Kyrka, konfirmationslärare var Evert Hjort. Vi var de sista konfirmanderna som han hade här innan han flyttade. 1947 var den torraste sommar jag upplevt. På vår gård fick vi 9 små lass hö. Spannmålen var "dålig matat", det betyder den var litet och torr.1950 kom det snö i november och den var kvar till sist i april 1951. Jag kan berätta att min man Lars Erik flyttade till Håby 16 april, dagen efter kunde han gå på skidor till Östeby affär. Nu hade vi gården på arrende, då fick vi uppleva två år med mycket regn. Spannmålen fick vi skörda med lie och binda säden, samt ställa den till tork, i övre delarna av åkrarna.
Jag tänker på allt som har funnits här i Håby, Västkusten ungdomsskola startade på Gläborg, där var den i 2 år, sedan behövdes större lokaler. De flyttades den till Ljungskile och då kallades den folkhögskola. Doktor och Apotek flyttades till Munkedal. Då hade det varit i Håby i hundra år. Vi hade 2 affärer Konsum och Herner Larsson. Bageri. Bilverkstad och körkortslärare,(Erik Olsson), Bensinförsäljning, Telefon station, Järnväg, Post, Vallström hade såg och kvarn, Centralföreningen hade nederlag här, Snickerifabrik, Samuelssons Mekaniska Verkstad, Karl Samuelsson lådfabrik Grenander däckservice, 2 skolor där barnen gick från första till och med sjätte klass.
1946 byggdes det ett hotell och ett hyreshus med 6 lägenheter i. Hotellet drevs fram till 1955, då kom Stig Sjöberg från Amerika, där hade han sett hur bra det var med Motell. Han tog kontakt med oljebolaget Gulf, de ställde upp, och på det viset fick Håby Sveriges första motell. Sjöberg hade idéer, byggde Håby Ring, ordnade biltävlingar på Kärnsjöns is och en stor tävling på Färlevfjordens is, det var många deltagande bilar och det var Le Mans start, det vill säga, att förarna står bakom sina bilar, på en signal springer de iväg och startar. När Stig Sjöberg åkte till Australien övertog Roy Simonsson Motellet. 1983 invigde han ett nytt motell nere på Lycke. Det finns ju fortfarande kvar och ägs av Bertil Hansen, heter nu Håby Restaurang och Motell.
Sedan började de negativa förändringarna.
Konsum flyttade till Munkedal. Skolan skulle till Munkedal, alla årsklasserna. Då flyttades två hus, det ena blev privatbostad, det andra Lelles MC. Kjällbo Möbler kom till småskolan. När Apoteket lades ner blev det Bibliotek, Församlingshem och privata lägenheter. På den tiden fanns det fler kor än människor i Håby. Just nu när detta skrivs är det bara tre gårdar som har mjölkkor. Men Håby är ändå bättre än Foss, där finns ingen som har kor.
Det har funnits många föreningar i Håby, på 1880-talet startades ett skyttegille, som sedan blev en skytteförening. Alfred Mogart lärare i Håby, var en eldsjäl och det fanns många duktiga och engagerade skyttar. På Lerberg har det funnits en SSU- avdelning och en Nykterhetsloge. Svenska Landsbygdens Kvinnoförbund, var mycket aktiva ordnade kurser och tävlingar. Hushållningsgille och Hushållsnämnd fanns också, även den införlivades med Foss. Den enda föreningen som lever kvar är Håby IF. Den startade 1944. Då var det mest löpning och friidrott, I många år samlades de aktiva på Munkedals idrottsplats och tog Riksidrottsmärket.
1973 startade föreningen Poängpromenad, den första häromkring, efter några år blev det i stället Gåbingo, det har varit och är fortfarande populärt. Det är inte ofta Föreningen byter ordförande, Arne Benjaminsson var en omtyckt ordförande i 21 år, Men Hans Ringström slår hans rekord, han blev vald 1986 och håller fortfarande på. Föreningen har haft många duktiga orienterare som varit med ibland annat O-Ringen. De har också ordnat många tävlingar själva. Många är de medlemmar som åkt Vasaloppet. Det finns en som åkt över 30 gånger. Det är Bengt Benjaminsson. Håby Sockenförening var mycket aktiv i några år, men nu är den vilande. De drivande krafterna fick andra skyldigheter.
1993 byggdes en ny väg så att trafiken inte skulle köra genom Håby. tre år efteråt byggdes en riktig motorväg, alltså 3 vägar i och förbi Håby. Det tog mycket mark i anspråk, men det gjorde att området blev lättillgängligt. Ett bra läge för ett Köpcenter tyckte ett konsortium i Norge, och förhandlade med Vägverket om åkermarken. Detta hände 2003, det var då förfallet började. Nio hus av olika storlekar står och förfaller, av Köpcentret har det inte blivit något ännu. Vid brevväxling med norrmännen säger de att det blir av, Vi tvivlar. Detta var några av alla mina minnen ifrån en bygd som jag vill stanna kvar i så länge jag lever.
Text: Inger Ringström Håby.