Forntidskyrkogård i Valbo Ryr 83-2
Forntidskyrkogård i Valbo-Ryr
På ett jämförelsevis mindre område, i gräns mellan odlad mark och skogsterräng, syns resterna efter en kyrkogård, som använts en gång i en grå forntid. Kyrkerud har den kallats, och många stenar sticker upp från marken och en del ligger lösa ovanpå en tunn jordyta. Kyrkerud har ett högt läge och inte långt från en för längesedan använd byväg från Rölanda upp mot Lerryr. Räknat från en nyare vägförbindelse upp mot gårdarna Lerryr, Stora och Lilla Tåkan, samt en numera riven bebyggelse på Harkerud, finns denna övergivna kyrkogård, som enligt uppgifter från trovärdigt håll, har använts under en tid som betecknas som flera sekler tillbaka. Den odlade arealen nedanför Kyrkerud, sträcker sig ner mot Rölandaån, som lämnar sitt utflöde till Kikerudssjön.
Handlingarna rörande Kyrkerud borde ha funnits på Domkapitlet Karlstad, eftersom kyrkogården tillhört stiftet och Valbo-Ryrs socken. Och detta under en tid då närliggande Ödsmål tillhört Norge och Valbo-Ryr räknades till Sverige. En större anledning till, att handlingarna och urkunder saknas, över såväl Valbo-Ryr som Kyrkerud, är den stora eldsvådan som hemsökte Karlstad år 1865. Många värdefulla handlingar blev därvid lågornas rov, inte bara Valbo-Ryr, utan fastmer många sockenbeskrivningar i hela stiftet. Därför saknas många upplysningar om just denna omgivning kring Kyrkerud, och namnet nämns också sparsamt i förekommande litteratur, i form av böcker och tidskrifter.
Valbo-Ryrs nya kyrka är invigd 1903. Den ersatte då en förfallen kyrkbyggnad av trä, belägen ett stycke väster om den nuvarande kyrkan. Vid den gamla kyrkans plats är rest en minnessten. Den gamla kyrkogården i Valbo-Ryr ligger strax intill Ryrs säteri, en gammal gård som funnits under flera sekel.
Men ännu längre tillbaka i tiden, skall en kyrka ha funnits nere vid Viksjön och rivits kring 1740-talet. Några uppgifter om denna byggnad är omöjligt att uppbringa, och de skildringar från denna tid, har äldre ortsbor i Valbo-Ryr lämnat och ingen vet om uppgifterna är riktiga.
Återkommer vi då till Kyrkerud, måste denna kyrkogård funnits på ett mycket tidigt stadium, möjligen under vasatiden eller ännu tidigare. I nya kyrkan i Valbo-Ryr finns en diakonfigur, skuren i trä och daterad från 1400-talet, ger vid handen att kyrkor i socknen funnits för längesedan och att en dylik klenod överförts från en kyrka till en annan. Valbo-Ryr har även ett annat område där det talas om begravningsplats, nämligen Jakobs kyrkogård. Det kan bli hembygdsföreningens uppgift, att närmare undersöka saken i framtiden.