Gravstensinventering 06-1
Gravstensinventering
År 2000 kom ett utskick från Sveriges släktforskarförbund, om gravstensinventering.
Birgitta Hansson, Östeby, kontaktade oss, Inger och Lars-Erik Ringström, vi blev genast intresserade. Det skulle först och främst gälla gravar over hundra år. Men på en liten kyrkogård som Håby, var det inte många.
Vi hade blivit mycket intresserade av arbetet, därför fortsatte vi att fotografera alla befintliga gravar. Vi mätte vården och ramen runt graven, samt skrev upp vad som var skrivet på vården. Eftersom Birgitta Hansson är släktforskare, har det blivit en fin dokumentation, över före detta Håbybor.
För att få ännu mera material att dokumentera, började vi låna bilder från anhöriga. Det har kommit in många fina bilder, vi önskar oss ändå mer.
Vi har också tagit del av tidningsurklipp, där finns det många dödsannonser mm. Även en del reportage och artiklar som före detta Håbybor skrivit. "Vi har samlat tidningsurklipp sedan 1951." I gamla gömmor finns det fina inbjudningskort till begravningar.
Vi kommer att fortsätta vår forskning, är någon intresserad, hör av er. När vi började med fotograferingen, låg det en del gravvårdar på berget bakom bårhuset. Vi hade tur som hann fotografera och skriva om dem. En liten tid efter så var de borta och nermalda och eftersom de flesta var mycket gamla, hade de ett historiskt värde.
Vi ställer oss frågande till detta förfarande. Enligt begravningslagstift- ningen står det, om vården ändå måste föras bort från gravplatsen, skall den äter resas på en annan därför aysedd plats.
Håby i jan 2006
Inger Ringström