Lokalhistoriska skattkistor på gång 22-2
Nu har vi påbörjat arbetet med att ta fram pedagogiska skattkistor med lokalhistorisk anknytning. Det är ett projekt, finansierat av Riksantikvarieämbetet, som skall pågå under 2022–2024 och tanken är att det ska bli fysiska kistor som riktar sig till grundskolans klass 1–9, att de innehållsmässigt ska följa läroplanen LGR 22 och att de ska anpassas efter de åldrar de riktar sig mot.
Under hösten har vi setts några gånger och framförallt arbetat med att ringa in vad som kan vara ett intressant innehåll för respektive tidsperiod. I arbetsgruppen ingår medlemmar från hembygdsföreningarna i Munkedal, Sörbygden, Svarteborg och Bärfendal samt representanter från Bohusläns museum. Här finns bl.a. arkeologer, lokalhistoriker, slöjdare och pedagoger.
Följande indelning har vi börjat fundera utifrån;
- Jägarstenålder
- Bondestenålder
- Bronsålder
- Järnålder
- Medeltid
- 1658–1700-tal
- 1800-tal
- 1900-tal
- Kända personer (för högstadiet)
- Skolan förr (för lågstadiet)
- Krigshistoria (för högstadiet)
- Emigration
- Musik
Vi vill bygga upp innehållet kring återkommande teman, repliker av föremål och uppgifter som barnen själva kan skapa och utföra.
Exempel på detta är;
- Sagor, sägner & berättelser
- Vad man åt/Meny att tillaga/äta
- Redskap och repliker av fynd
- Hur man bodde
- Hur man klädde sig
- Lekar
- Kartor
- Slöjd- & bilduppgifter
Om du som läsare vet med dig att du har något av intresse för detta eller om du springer på bra kistor så får du gärna ha projektet i åtanke! Om du också vill vara med och arbeta med någon (liten eller stor del) så hör av dig till undertecknad!!
I december ska vi få komma till Bohusläns museum och ta del av vad de har i sina samlingar, som kommer från kommunen. Jag säger bara – oj vad mycket spännande historia som finns knutet till just våra trakter!!
Text: Kristin Balksten