Kraftkanalen i Munkedal

Från MHF-Wiki
Version från den 23 september 2022 kl. 16.36 av Lennart (diskussion | bidrag) (länkar)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Knappast någon av oss Munkedalsbor har väl undgått att se det stora byggprojektet som pågår i och kring kraftkanalen som löper mellan Björid damm och Pappersbruket. Det är Arctic Paper som  investerar i en ny turbinstation som kommer att ligga i den södra ändan av fabriksområdet där fallhöjden är några meter högre än på den gamla turbinstationens plats, den nya fallhöjden kommer att ökas från 40 meter till 45 meter. Två av de tre gamla generatorerna som producerade 3 megawatt tillsammans skall skrotas och två nya generatorer på tre megawatt per styck och en av de gamla generatorerna kommer att producera mer än dubbelt så mycket el, nämligen 7 megawatt.  De nya turbinerna kräver mer av strömmande vatten och därför breddas den 1,4 km långa kraftkanalen så att den kommer att öka slukförmågan från 8 kubikmeter vatten i sekunden till 19 kubikmeter i sekunden. För att uppnå en säkrare styrning av dammluckorna vid Björiddammen kommer detta att ske via fiber och dammluckorna vid Kaserna via mobilnätet. En ålyngelledare kommer att byggas vid Björid damm för att hjälpa ålens vandring genom vattensystemet. Munkedals AB idag Arctic  Paper, bildades 1871 och redan 1872 började man att bygga kraftkanalen, vatten är ju en nödvändig råvara och kraftkälla för att tillverka papper.

Kraftkanalen har således fungerat som en navelsträng till pappersfabriken i dryg hundra år, och skapat en säker sysselsättning för tusende människor genom åren, utan pappersbruket hade nog samhället Munkedal inte funnits till. Per Laurell var en drivande kraft till pappersbrukets tillkomst han var även projektledare för anläggandet av kraftkanalen, som därtill skulle fungera som flottning av ved till pappersbruket. Förutom att kraftkanalen har levererat kraft och energi till pappersbruket har det under åren utnyttjas av befolkningen i närområdet på flera sätt. Äldre personer har berättat att under tidigt 1900 tal var den så kallade Pumpebron en samlingsplats under sommartid för traktens ungdomar, hade man tur kunde en spelman dyka upp och då blev det dans på bron så träflisorna yrde, kom det ingen spelman så sjöng och dansade ungdomarna efter sina egna sånger.

Akvarell av Åke Lindström

Ett stenkast motströms från Pumpebron låg en träbrygga där folk ifrån grannskapet kunde tvätta sina kläder och bada om man ville. Ytterligare en bit motströms invid den lummiga ekskogen mitt emot  gamla bruksskolan fanns en gräsbevuxen plats som ändvändes flitigt till bad och picknic under somrarna. Äldre personer har berättat att under 1930 talet, då det var arbetslöshet och ekonomisk depression, var platsen även ett populärt ställe för illegalt pokerspel.

Några sorgesamma olyckor har tyvärr hänt i kraftkanalen  den första olyckan inträffade 10 juli 1925 då den 17 årige pojken Evert Granström drunknade när han och några kamrater badade i kraftkanalen strax intill vedintaget till fabriksområdet, Evert hade kommit under veden som låg tätpackad i vattnet och kunde därför inte komma upp till ytan och få luft, och därmed var dödsolyckan ett faktum.,

Den andra olyckan drabbade min familj, min morfar Julius Fors 67 år gammal skulle i januari månad 1946 cykla från sin bostad på Björid till postkontoret på Stale för att hämta sin första pensionsutbetalning och av någon anledning hamnade Julius i kanalen och omkom. Julius ändvände, som så många andra, kanalbanken eftersom det var en genväg istället för att ta vägen runt herrgården. Under natten hade det fallit ett par centimeter nysnö, och man kunde se sladdspår efter cykeln vid Strömmens bro, ett par hundra meter nedströms från Björid damm. Man draggade i flera dagar men hittade bara cykeln några få meter efter bron. Nästkommande helg stoppades produktionen på pappersbruket, man tömde kraftkanalen på vatten och då fann man Julius strax efter Pumpebron.

Den tredje och förhoppningsvis den sista olyckan i kraftkanalen med dödlig utgång inträffade 1958 då John Sotarn Hansson, boende på Björid, cyklade på kanalbanken söderut och i höjd med gamla bruksskolan var olyckan framme John hamnade i vattnet, och trots att folk från gamla bruksskolan som hade sett olyckan strömmade till gick inte livet att rädda på den 50 årige mannen.


Åke Lindström.