Hänt sedan sist 08-1

Från MHF-Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Grötfesten

I början av december hölls grötfest traditionsenligt på Kaserna. Som vanligt var det fyllt till sista platsen. Gröten smakade utmärkt och som vanlig sköttes det hela av Elsie, Astrid, Ingela och Solveig. Vi underhölls av medlemmar ur Munkedals dragspelsklubb och allsången höll på att lyfta taket.

Ombyggd utställning på Hembygdsmuseet

Under året som gått har ett stort arbete pågått att bygga om utställningen så att den blivit mera överskådlig. Arbetet pågår alltjämt men är till stora delar nu klart.

Nya hemsidan på Internet

Den nya tekniken med att vara synlig på Internet har nu också nått vår förening. Där kommer du som har tillgång till Internet möjlighet att gå in och läsa om föreningen och där kommer vi successivt att lägga ut information som vi inte publicerar på annat sätt. Besök den via www.munkedalshembygdsforening.se . Vår eminente redaktör som också kallas webmaster är Nisse Andersson.

Boken om soldaterna i Stångenäs kompani

Konglig Bohus Läns Regemente omslag.jpg

Under ett och ett halvt års tid har ett gediget arbete på gått med att ta fram allt material till den bok som kom ut den 18 februari. Boken säljs från Hembygdsmuseet för 250 kr. Även Birgitta Hansson i Dingle har boken till försäljning. Bokens titel är Konglig Bohus Läns Regemente Stångenäs kompani

Boken innehåller uppgifter om den militära organisationen och alla soldattorp samt vilka soldater som bodde där. Stångenäs kompani täcker området med socknarna Foss, Håby, Svarteborg (del av), Bro, Brastad och Lyse. För arbetet med materialet har vid sidan om Munkedals Hembygdsförening också deltagit personer från Hembygdsföreningarna i Svarteborg och Stångenäs. Dessutom har andra från bl.a. Försvarsmuseet i Uddevalla gjort en stor insats.

Den 13 mars hölls föredrag i ämnet ”Rasken i verkligheten”. Många besökare kom till Munkedals Hembygdsmuseum där Rune Hasslöf höll föredraget.

Firande av freden i Roskilde

då Bohuslän blev svenskt för 350 år sedan Vi firade att Bohuslän har varit svenskt i 350 år genom ett samarrangemang mellan Munkedals Hembygdsförening, Svenska kyrkan och Munkedals kommun. Ett antal tappra ställde upp och vandrade från Forum med tända facklor upp förbi vårdcentralen mot en tänd vårdkase nedanför kyrkogården. I den hårda vinden men i det betydligt varmare vädret än det som rådde för 350 år sedan lät vi facklorna brinna ut och till sist förtäras i vårdkasens eld. Slutmålet var dock Foss församlingshem, där vår förening hade ordnat med kaffe. Kyrkokören under Marianne Hirells ledning sjöng sånger som skapats omkring tiden för Roskildefreden.

Torbjörn Segelod höll ett mycket intressant föredrag om vad som hände dels här i Bohuslän och givetvis också nere i Danmark.

Ett museiföremål

Föremålet är av järn med en tjocklek av 1,8 cm och en längd av ca 40 cm och 12 cm hög. Ett hål i bortre ändan antyder att den kan ha varit fastsattpå ett skaft eller liknande.

På Munkedals Hembygdsmuseum finns allt från en synål till tryckpress. Det mesta vet vi vad det är, men inte allt. Föremålet på bilden är ett av dem. Det kommer från Olle Spetz och har troligen använts inom jordbruket men vad är det? Vi är tacksamma om någon av läsarna kan identifiera föremålet. Hör av dig i så fall av till museet eller någon i styrelsen.