Hänt sedan sist 09-2

Från MHF-Wiki
Version från den 10 augusti 2023 kl. 17.17 av Lennart (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gökotta[redigera | redigera wikitext]

Traditionsenligt hölls gökotta med friluftsgudstjänst på Kaserna på Kristi Himmelsfärdsdag den 21 maj.

Bruksskolan firar 50-år[redigera | redigera wikitext]

I år är det 50 år sedan Bruksskolan startade sin verksamhet. Det var på vårterminen 1959 som det hela startade. Då ersattes skolsalarna i Fabriksskolan (3 st), Lycke skola (2 st) och Önnebacka skola (2 st) med de nya i Bruksskolan. I samband med detta firande hade Hembygdsföreningen samlat in skolkort över alla klasser som fanns i Bruksskolan just år 1959. Fotona var ordande i en liten utställning i skolan och finns nu tillgängliga i museet.

Wiknerspelen[redigera | redigera wikitext]

Dansuppvisning av folkdansgillet Foto: Redaktionen.

På midsommardagen hölls Wiknerspelen som vanligt på Kaserna. Klockan 12 slog portarna upp och de första besökarna kunde komma in. Många var försedda med paraply eller regnkläder, för himlen kunde inte hålla tätt. Midsommarvädersproblem kan man säga.

Programmet inleddes med att Hembygdsföreningens ordförande Sverker Balksten, som hade klättrat upp på kvarnstenen tillsammans med fanhållaren Yngve Carlsson, hälsade alla välkomna till 2009 års Wiknerspel.  Programmet började med friluftsgudstjänst från scenen, ledda av pastor Bo Sandberg. Gudstjänsten följdes av folkdansgillets dansuppvisning och därefter midsommardans kring den vackra majstången .

Barn och vuxna i dans kring stången              Foto:Redaktionen
Munkedals två duktiga unga folkmusiker Jakob & Björn underhöll från scenen. De spelade många instrument såsom nyckelharpa, gitarr och dragspel.
Kåsören Andreas T Olsson underhöll med många fyndiga och roliga kåserier.


Inne i Pontus Wiknerstugan satt Märta Dahlberg och Alva Savemo med karda och spinnrock.

I bagarstugan bakades läfsor på löpande band och från kaféet såldes kaffe med dopp, korv och glass. Många fina saker kunde köpas från de många utställarna.

Slåttergille[redigera | redigera wikitext]

Precis i mitten av juli månad var det så dags för årets slåttergille. Utrustade med liar och räfsor avverkades gräset på sluttningen nedanför scenen ned mot sjön. Detta sker årligen för att dels behålla en slåtteräng med en rik flora samt ge möjlighet för nya personer att lära sig den ädla konsten att slå med lie. Många tror att det är lättare och går fortare att slå med trimmer men detta kan verkligen ifrågasättas när men ser hur fort det går att slå med en skarp lie. Det krävs givetvis både bra lie, viss kunskap och nödvändiga muskelkrafter för att gå iland med uppgiften. Vi ser redan att efter några års regelbunden lieslåtter så ökar florans artrikedom.

Arbetet på Kaserna[redigera | redigera wikitext]

Hembygdsgården på Kaserna besöks årligen av massor av människor, kanske några tusen. Många njuter av den vackra platsen. Detta sker därför att platsen är så vacker och välvårdad. Massor av arbete sker under hela sommarhalvåret. Gräsmattorna slås ofta en gång per vecka, rabatter skall rensas, buskar klippas och sly hållas i schack. Dessutom skall de åtta olika byggnaderna underhållas. Därtill kommer behovet av att vårda de olika föremål som finns där.  Under året har golvet i friluftsscenen delvis bytts ut, många fönster på flera av byggnaderna har målats, ett tak har byggts bakom smedjan och ett extra golv har lagts i logens ränne för att skapa bättre plats. En av droskorna har fått en nödtorftig lagning men mycket återstår både på denna och många andra föremål.

Bagarstugan har varit uthyrd flertalet av sommarens helger.

Gun- Britt Fors, Inger Fredriksson och Alva Savemo gör rabatten fin.

Föremålsinventering[redigera | redigera wikitext]

På museet har stundom arbetat upp till 12 personer med att gå igenom och inventerat föremålen. Mycket arbete återstår. Dessutom har föremålen i Kikerudstugan inventerats efter samma metoder . Detta senare är ett samarbete med Södra Valbos hembygdsförening.

Bildvisningar[redigera | redigera wikitext]

Bilder ur museets stora bildsamlingar har visats för allmänheten i Museet. Dessutom har bilder visats för flera andra grupper.