Drottning Gunilla vid Korsborg dräps av kung Anund

Från MHF-Wiki
Version från den 20 september 2023 kl. 10.19 av Lennart (diskussion | bidrag)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bild om Drottning Gunilla.jpg

Jag sitter i min stuga vid Solvik, nästan längst in i Saltkällefjorden, och tittar mot Korsvik och Korsborg. Strax till vänster om Korsborg, mellan Calanders båtvarv och det brant stupande berget, ser jag den så kallade ”Gunnela-bukta”. Varför heter den så?

Jag drar mig till minnes en ”skröna” som berättades för mig när jag var liten.

Kanske är det, det gamla drottningnamnet ”Gunilla” som gett viken dess namn. Enligt sägnen, som berättades för mig av bland andra min pappa, skall en drottning, Gunilla, bott i en borg på det höga berget Korsborg. Berget var, på den tiden då hon levde, helt kringflutet och bildade en hög ö, med branta, nästan ointagliga sidor, som stack upp i den inre delen av fjorden. Jag har många gånger gått uppe på berget och funderat över de stora stenar som ligger där och som kan ha utgjort grunden för en medeltida bostad.

Det finns många olika berättelser om drottning Gunilla. Jag skall här beröra en av dem.

Gunilla, som var ”vacker som en dag”, hade många friare. Men hon gav dem alla korgen. Den ene efter den andre. En av de mera trägna friarna, var en småkung från trakten, som hette Anund. När Anund fått drottningens ”nej” accepterade han inte detta, utan tog sig med sin här till Korsborg, där han efter handgemäng själv dräpte drottning Gunilla. Därefter ”flydde” Anund med sina hejdukar mot Foss. Det blev en väldig uppståndelse bland männen i Gunillas hird. De beslutade snabbt att följa efter Anund och hämnas mordet på deras drottning. Någonstans mellan Åtorp och Foss kyrka hann de i kapp Kung Anund, som skoningslöst höggs ner och dödades.

Anund gravsattes av sina män på platsen där han dräptes.

Idag kan man se rester av denna grav inne på Kungshöjdens daghems ”tomt”. Högen kallas i alla handlingar för ”Kung Anunds hög”.

Den ligger ju, bevisligen, ”mellan Åtorp och Foss kyrka”, där Anund dräptes.

Man undrar ju, om inte dessa gamla namn, Gunnelabukta och Kung Anunds hög, har något lite med verkligheten att göra. Sagorna och sägnerna är förmodligen hämtade från ”ursprungligen” verkliga händelser. Det kan säkerligen vara så, att man under årens lopp, lagt till eller dragit ifrån händelser ur verkligheten. Men någon stans i historiens dunkel, finns grundberättelsen kanske kvar?

Det är ”hisnande” att både drottning Gunilla och Kung Anund förmodligen funnits och verkat i vår närhet, någon gång under medeltiden.


Solvik 2015-08-15


Håkan Grundberg

Ungefärligt läge på Gunnelabukten: https://kartor.eniro.se/?c=58.426584,11.653361&z=15