Föreningsaktiviteter 1990 90-2
Filmförevisning
16 februari i Folkets hus, "Tjuv-Marta", en film inspelad i super-8 av hembygdsföreningens medlemmar. Regi: Alfred Carlsson. Foto: Bertil Johansson m fl. Huvudrollen som den olyckliga Marta där uppe i den otillgängliga Jermunnerödskogen spelades förtjänstfullt av Gunborg Lindhe.
Med glädje och förklarligt nog även ett visst vemod — återsåg vi Munkedals entertainer framför alla andra, Calle Foss, i rollen som präst och själasörjare. Alfred Carlsson spelade själv den omisstänksamme ryttaren Nero, som blev tillfångatagen av Marta och så småningom far till hennes sex barn (undan for undan dränkta i Örevattnet). Av övriga medverkande uppmärksammades Carl-Gunnar Blomqvist, Helge Melin och Lars Flodstrand Mycket lyckad i rollen som fångtransportör var Ernst Karlsson, Maden.
Årsmöte
24 februari på Gästgivargården i Kvistrum. Ordförande vid förhandlingarna var Karl-Erik Johansson. Protokollförare föreningens ordinarie sekreterare Bertil Johansson. Till ny kassör efter avgående Evert Lundgren utsågs Bertil Karlsson. I övrigt kvarstår förutvarande medlemmar av styrelsen. Till ny revisor efter Bertil Karlsson utsågs Sverker Balksten. Efter förhandlingarna vidtog samkväm i restaurangen. För underhållningen svarade medlemmar av Munkedals dragspelsklubb, nämligen Clary Karlsson, Helge Johansson och Bertil Johansson. Dessutom framträdde föreningens egen dragspelare Inge Ingman.
Munkedalsafton
28 mars i Foss församlingshem. "Historik over Munkedal i ord och bild" av Gunnar Dahlqvist och Björn Jacobson. Dahlqvist inledde med en bred översikt av gammal historia ända från Hensbackakulturen fram till början av detta sekel. Hensbacka med sin bortåt 8.000 år gamla kultur räknas som en av de äldsta boplatserna i Sverige. Från bronsåldern är särskilt hällristningarna vid Lökeberg av intresse. Förutom de vanliga bilderna av människor och djur, solhjul, fotspår och skålgropar finns här en markant skeppsbild. Den är unik på så sätt att den utom sedvanliga bemanningsstreck också visar ett träd (troligen gran) ombord. Lökeberg är det enda stället i Bohuslän där en sådan ristning finns. Vad trädet symboliserar är okänt men troligen har det haft betydelse for den religiösa kulten. Liknande skeppsbilder med träd lär finnas vid Medelhavet..
Från den moderna tiden uppehöll sig Dahlqvist särskilt vid olika resenärer som besökt Foss och berättat om det i skriftlig form. De mest kända är biskop Jens från Oslo, som visiterade pastoratet 1594 och 1597, och Linnelärjungen Pehr Kalm som gjorde sin Bohuslänsresa 1742. Föredragshållaren avslutade med en genomgång av skolväsende, rättsväsende, postal historia, gästgiverier och skjutshåll.
Efter kaffepaus vidtog Björn Jacobson med kvällens andra avdelning, som handlade om industrialiseringen utmed älvarna. Först uppehöll han sig vid Klåvans bruk och Brålands bruk vid Frukvarn. Sedan övergick han till borgmästarbruket i Torp och eftersom han arbetar på en stor uppsats om detta ämne är det naturligt att han ägnade större delen av tiden åt detta. En liten stund blev dock över för Munkedalsälvens och det gamla smedbrukets del.
Båda föreläsarna illustrerade sina framställningar med ljusbilder av vilka somliga blev kommenterade av de uppmärksamma och kunniga åhörarna.
Kyrkoherde Gustaf Johansson tackade talarna och avslutade mötet med en kort andaktsstund.
Gökotta 24 maj.
Morgonpromenad i Björidskogen. Därefter underhållning på Kaserna med gitarrspelaren och allsångsledaren Allan Gustafsson understödd av en dragspelsgrupp med altmeister Harry Lundin i spetsen.
Wiknerspelen 23 juni.
Efter den inledande hantverksparaden ledd av fanbärerskan Margaretha Bruzelius och fem musikanter förrättades invigningen av fil kand Gunnar Dahlqvist. Orust folkdansgille under ledning av Gull-Britt Niklasson stod for en elegant uppvisning i gröngräset och en av dess fiolspelare, Helen Stark, organiserade därefter barnens lekar kring midsommarstången. Tildas gäng --- dvs Britta Winberg, Elsa Olausson, Anna Claesson och Ernst Eriksson --- gav ett lustspel från Bohuslän som handlade om två inbitna ungkarlar med såväl ekonomiska som romantiska problem. Lyckligt slut givetvis.
Huvudpunkten på dagens program bestod av ett uppträdande av Ray Adams, den välkände entertainern. Han tjusade publiken med gamla succeer som Violetta, Laila osv. Visade också fin inlevelse i svensk viskonst genom ett lyriskt framförande av Vreeswijks ballad om fröken Cecilia Lind. Ray ackompanjerades av den likaså från Norge härstammande dragspelsvirtuosen Olav Wernersen, vilken dessutom utförde några solonummer for sitt instrument. Här briljerade han med sin avancerade teknik i ekvilibristiska variationer över norska folkvisor. Han visade också hur en enkel vismelodi som Gubben Noak kan växa fram och byggas upp "till ett mäktigt stycke musik.
Av de årligen återkommande hantverkarna kan vi nämna den kände keramikern Lennart Winblad och Ture Hansson från Vadholmen, som numera kan räknas som proffs på att tillverka dröprännor. Inne i Wiknerstugan satt spinnerskorna Karin Andersson och Aina Karlsson trån Hattefjäll. Märta Dahlberg demonstrerade knyppling I vävstugan arbetade Birgith Karlsson på Möe och Aina Karlsson, Syrenvägen. Gunilla Karlsson visade hur det går till att göra saker i halm. Den nya hantverkspaviljongen, som under våren och försommaren byggts upp som en naturlig fortsättning på ladugardslängan, invigdes av Gösta Martinsson med flera slöjdare.
Men de som hade den hårdaste och mest ansträngande uppgiften av alla vid denna stora traditionsenliga festdag var utan tvivel de damer som arbetade i bakstugan och vid cafeterian. En strid ström av besökare drog under hela dagen fram genom bakstugan for att komma åt dess speciella läckerheter, lefsoma, och vid cafeterian har vi sällan sett så många gäster samlade på en gång Chef i bakstugan var Astrid Blomberg och vid kaffeserveringen basade Gunborg Bjurström.
Folkmusikens dag
4 augusti på Kaserna. Arrangerad med anledning av att 1990 firas som det stora Folkmusikåret over hela Sverige. Det är av stort intresse for hembygdsrörelsen att delta i detta firande. Minnet av de gamla spelmännen och bygdemusiken är en viktig del av det kulturarv vi har till uppgift att förvalta och föra vidare. Av de kända spelmän, vars låtar vi fick tillfälle att lyssna till, kan vi nämna sådana som den legendariske storspelmannen Nildas Larsson i Svarteborg, Johan August Nilsson i Munkedal,
August i Torve, August i Wrem och Johan Lund på Kynnefjäll. Spelmanslag från Svarteborg, Uddevalla och Hjärtum deltog. Svarteborgarna med Ove Kilborn i spetsen spelade bl a 'Kalle Nyba" efter Niklas och "Kalsongvalsen" efter August i Torve (August Andersson, Griffis). Uddevallalaget under ledning av Sune Resenius hade också en Torvelåt på repertoaren, en medryckande polka. Hjärtums spelmanslag framförde ett väl blandat program från hela riket, bl a en ålderdomlig triolpolska från Bäckefors och en hambopolska från Boda. Det gays också exempel på modernare folkmusik, nämligen ett stycke som heter "Lindgrens och är komponent av en av de bekanta bröderna Moreus i Orsa. Hjärtums ledare Leif Johansson är född i Ödeborg och numera bosatt i Hjärtum där han är verksam som musiklärare. Låtspel har han studerat i Malung for Johnny Soling m fl. Men det var inte bara fiolspelare som deltog på Kaserna. Många andra av bygdens musikanter gav pkov på sitt kunnande. Festen blåstes in med en inledningsfanfar av Sylvia Karlsson på trumpet. Munkedals Dragspelsklubb med sin ordförande Bertil Johansson som anförare uppträdde med ett väl varierat scenprogram. Avslutningen, en pigg norsk polka, blev mycket uppskattad och publiken klappade med i takten. Visklubben med trubaduren Åke Lindström gav prov på klassisk svensk vislyrik av Dan Andersson, Ruben Nilsson o a. Munspelsgänget spelade folkkära melodier, t ex "Flickan med polkahåret", och vi fick också återuppleva bekantskapen med en annan svensk folklig tradition, nämligen bondkomiken, när scenen intogs av "Lena från Håby" i Gunnar Hälldéns gestalt
Avslutningsvis samlades alla medverkande musikanter på friluftsscenen och spelade gemensamt en rad bohuslänska låtar..
Hemlig resa
18 augusti till Bollebygd. Arrangörer var Lisa Johansson och Gunborg Bjurström och det var Munk-Resor som ställt buss, reseledaren Ulla Svensson och chauffören Kent Jonsson till förfogande. För underhållningen ombord svarade Georg Claesson, munspel, Yngve Johansson, durspel, Gunnar Hälldén, historieberättande och Astrid Lindqvist, deklamation.
Bollebygds hembygdsförenings ordförande Carl Eric Blomqvist tog emot och informerade om bygden varefter utställningar på Wernergården och befintliga museianläggningar på hembygdsgården besågs. Det visade sig att Blomqvist vid sidan av många andra talanger också har en konstnärlig ådra; hans arbeten var representerade inne i Wernergårdens stora biosalong. Av andra konstnärer kan vi nämna Gösta Ericsson och Ellen Johansson. Lena Brådalen demonstrerade utsökt fin halmflätning; det var årets råghalm från Grimsås gård hon använde sig ay. Man kunde också studera tillverkning av ullkardor samt även följa en skicklig möbelsnickares arbete med den sedan lång tid tillbaka berömda och omtalade "Ballebostolen". Det är kanske just olika former av träslöjd som är mest karakteristiskt for Bollebyden..
Inne på hembygdsgården pågick den traditionella hembygdsdagen for fullt. Demonstration av gamla hantverk, försäljning av bröd stekt på stenhäll osv. Givetvis också en hel del underhållning. Vi kan nämna en väl genomförd uppvisning av Rävlanda folkdansgille. De utförde bl a den gamla leken "Väva vadmal" och "Västgötapolska" med stor bravur. Och durspelaren Gösta Svensson från Kinnatrakten hade ett väl sammansatt program som handlade om durspelets historia i Sverige och han illustrerade med musik utförd på flera gamla instrument. Han framförde bl a en polketta från Kinna och den välkända klackjärnspolkan (populärt kallad "Hål i vagga") komponerad av den berömde flygpionjären Carl Cederström, "Flygarbaronen".
Grötlunken
8 september, Kaserna. Arrangerad i samarbete med Korpen (Svenska Motionsidrottsförbundet), som ledde en poängpromenad med aktivitetsstationer (armborstskytte, varpa m m), och Konsumhallen i Munkedal som stod som sponsor for tillställningen. Grötkommandot bestod av Gunborg Bjurström, Lisa Johansson, Gundel Olsson och Elvy Andersson. Margaretha Bruzelius, som tyvärr var förhindrad att närvara, hade också varit med och kokat risgrynsgröt.
Den efter måltiden följande grötlunken ned till Ormnäset företräddes av dragspelare och fiolister. Längst ut på näset ställde Munktrollen upp sig och höll en uppskattad körkonsert. Dirigent var Gun Björkdahl och solist Carl-Gunnar Blomqvist.
Återkomna till hembygdsgården fick deltagarna tillfälle att ta en kopp kaffe. Gunnar Hällden medverkade därvid som historieberättare. Tillställningen avrundades med en stunds logdans. For musiken svarade medlemmar av Munkedals dragspelsklubb med ordföranden Bertil Johansson i spetsen.
Hembygdens dag
firades 30 september i Valbo Ryrs kyrka med gudstjänst och predikan av komminister Anders Lindström. Vid det efterföljande samkvämet i Solhemsgården förekom allsång under ledning av komministern och hans fru Margareta. Aina Karlsson gjorde stor lycka med en trevlig dikt om en bondmoras vardag.