Gullmarsdraken 91-1
Ur C.M. Bergstrand: Bohuslänska sägner
Gullmarsdraken[redigera | redigera wikitext]
I Smörkullen i Skredsviks socken växte där ut en drake, som lade sig tvärs över fjorden över till Fosslandet, så att det inte gick att komma fram. Man utrustade tre fartyg med livdömda straffångar ombord och med liar i botten.
Först lade de ut en massa tomma tunnor i sjön, så att ormen skulle få något att slåss med, och sedan seglade skeppen för fulla segel in genom jorden och skar av ormen på tre ställen. Innanmätet flöt i land vid Görvik, som därav fått sitt namn. Ett revben förvarades förr i Skredsviks kyrka efter ormen, och själv har jag ägt en ryggkota av den, och den var så stor, att den använts som huggkubbe att hacka granris på.
Skredsvik[redigera | redigera wikitext]
Vid Skree skrubb, en stor klyfta i berget, fanns det en stor drake. Han växte och växte och till slut växte han över Gullmarsfjorden. Han var så stor, så han drog till sej boskap från ängarna med bara andedräkten. Ingen kunde komma in genom fjorden, och folket visste inte, hur de skulle bära sig åt, for han blev vane och värre. Då var det några fångar, som fick löfte, att de skulle bli fria, om de kunde döda honom. De gjorde sej en stor, kraftig båt och satte fullt med långa knivar i botten på den. Och så en dag, när de hade riktigt god vind, seglade de med full fart in genom fjorden och seglade över draken och skar sönder honom.
Tossene O.H.
Det är denna sägen som inspirerat krafter i Munkedals kommun till de nu aktuella planerna på en skulptur föreställande en jättedrake med tänkt placering på Munkedals torg. Prästerskapet i pastoratet har dock motsatt sig det hela. Det anses från det hållet att draken är en ondskans symbol och olämplig att pryda denna kommunens centrala plats. Än så långe är inte heller den ekonomiska sidan av saken ordnad.