Kyrksamhet i Foss under 1700-talet 91-1
Kyrksamhet i Foss under 1700-talet
Att en längre tid, utebli från besök i kyrkan, var ett brott och kunde bli en tingssak, om sockenfolket uteblev utan annan orsak än sjukdom förelåg eller överfallsväder inträffade.
Året är 1716. Makarna Christoffer och dennes maka Börta, boende på Skaveröd i Foss, hade utan orsak uteblivit från kyrkan under en längre tid vilket föranledde dåvarande kyrkoherde an till kronolänsman instämma paret for uteblivna kyrkobesök. Tingsstället var beläget vid Sörbo i Krokstads församling, Hur makarna tog sig dit förmäler inte berättelsen, makarna bodde i en liten primitiv stuga, troligen i den södra delen av Skaveröd. Dom ägde inga djur och därför ingen dragare, kanske skjuts erbjöds av någon ömhjärtad bonde i trakten?
Inför rätten, skyllde makarna på, an de inte ägde kläder som passade till ett kyrkobesök, varför de tyckte det var bäst att hålla sig hemma. Deras vanliga kläder, som de buro vid kyrkobesök var helt utslitna och höll inte ihop. Och pengar till nyanskaffning fanns inte.
I tingsprotokollet, framgick an makarna uteblivit från Herrens Heliga Nattvard, under nära ett års tid, och detta ansågs som en synnerligen allvarligt brott Christoffer och hans hustru och med efternamnet Jonasson, stod inför rätten och ångrade bittert sitt föreläggande och under tårar, beder om förlåtelse och lovar bättring. Men det nämns intet i protokollet om makarna fingo bättre kläder!