Föreningsaktiviteter 1991 92-1
Föreningsaktiviteter 1991
Årsmöte 2 mars i Hembygdsmuseet, Önnebacka. Ordförande vid förhandlingarna var Karl-Erik Johansson. Protokollförare föreningens ordinarie sekreterare Bertil Johansson. Medlemsavgiften fastställdes till 40 kr per person och år. Styrelsen fick i sin helhet förnyat förtroende. Till revisorer valdes Sverker Balksten (ett år) och Bengt Blomberg (två). Efter förhandlingarna vidtog samkväm där husmoderkommittén stod för kaffeserveringen och en grupp ur Munkedals Dragspelsklubb för underhållningen. Det var Bertil Johansson, Clary Karlsson och Helge Johansson som spelade.
Kulturdagar 13-14 april i museet. Utställningar av broderier av Gunborg Bjurström och Ruth Lundqvist. Lasse Larsson från Hunnebostrand visade arbeten i sten och lera. Bohuslänskt material och bohuslänska motiv: sjöbodar och fåglar, måsar mest men också lunnefåglar, den art vi hoppas skall återkomma men som ännu blott finns i enstaka exemplar i vårt landskap. Träslöjdaren Axel Ryrmalm, som deltog i ett liknande arrangemang i muse- et för två år sedan återkom med sina fina laggkärl, knäppetinor och slevar.
För underhållningen svarade på lördagen Munktrollen under ledning av •
Allan Gustafsson och på söndagseftermiddagen uppträdde den unge trumpe- taren Leif Uttman som hade sin musiklärare med som ackompanjatör. Leif hade ett rikt varierat program som hade en spännvidd mellan Handel och Joplin. Vävstugan och kaffeserveringen var öppna båda dagarna.
Gökotta Bingopromenad. i Björidskogen. Därefter underhållning på Ka.serna med en lokal musikantgrupp med altmeister Harry Lundin i spetsen.
Kommundag 25 maj på Munkedals torg. Centrumgruppen och en del före- ningar hade försäljningsplatser. Kommunhuset Forum, alla förvaltningar och avdelningar, hade öppet hus. Underhållning av Musikskolan, Munkbuggarna och Svarteborgs Spelmanslag. Hembygdsföreningen försålde lefsor och de som hjälpte till med detta var Elvy Andersson, Lisa Johansson och Gunborg Bjurström. En viktig uppgift som organisatör hade Gustav Johansson.
Bohusläns Hembygdsförbunds årsmöte 1 juni i Lurs bygdegård. Uno Larsson från 13ullaren höll välkomsttalet varefter ordförande Harald Torge- stam förklarade mötet öppnat. Förhandlingarna förflöt friktionsfritt. Torge- stam omvaldes som ordförande och Kjerstin Cullberg avgick som sekreterare i samband med att hon under året pensioneras från sin museitjänst. Styrelsen fick i uppdrag att utse hennes efterträdare eftersom platsen vid länsmuseet ännu inte är besatt. I övrigt inga förändringar. Förbundets förhållande till � Riksförbundet inbjöd till en het debatt med många skarpa inlägg. Det fanns många som ansåg att riksförbundet tar ut alldeles for höga avgifter av med- lemmarna. Man diskuterade också vad som eventuellt kan ske med förening- ar som vägrar betala; Fru Cullberg informerade om förbundets propå till kommunerna om bibelhållandet av de gamla gårdsnamnen som postadresser på landsbygden.
Gunnar Dahlqvists motion om återbördande av fornföremål, som nu förva-
ras på andra håll i riket, till Bohuslän behandlades. Styrelsen skall närmare utreda saken. Kjerstin Cullberg erhöll förbundets förtjänstplakett och avtacka- des for de ovärderliga tjänster hon gjort hembygdsrörelsen under sin tid här i Bohuslän.
Hemlig resa 31 augusti till Norrvikens trädgårdar. Arrangörer var Lisa Johansson och Gunborg Bjurström och det var ,Munk-resor som ställt två bussar och reseledaren Ulla Svensson till förfogande. For underhållningen ombord svarade Georg Claesson, munspel, Ingvald Karlsson, munspel och sång, samt dragspelaren Ivan Carlsson från Dingle. Gunnar Hälldkn gjorde stor lycka som historieberättare och med sin framställning av den bondko- miska figuren "Lena från Håly5>t".
Norrvikens trädgårdar ligger pa nordsidan av Bjärehalvön, mellan Båstad
och Hovs hallar, på sluttningarna ned mot havet. Anläggningen är grundad av trädgårdsarkitekten Rudolf Abelin, som 1906 inköpte fastigheten Lilla Bå- stad. 1910 påbörjades arbtet. Den gamla bondgården revs och den nuvaran- de Villa Abelin uppfördes. 1920 var det premiärvisning av de första stilträd- gårdarna. Dessa ,ser ut på ungefär samma sätt än i dag.
I villan finns numera restaurang och konstgalleri. Vid vårt besök pågick en
utställning filed verk av några av Sveriges mest kända konstnärer, Halmstads- gruppen. Störst intresse tilldrog sig två oljemålningar av den berömde surrea- listen Valdemar Lorentzon.
Grötfest 7 september på Kaserna. Grötkokerskor var precis som förra året Gundel, Margaretha, Elvy, Lisa och Gunborg. Edit och Melker Gustaysson underhöll med ett uppskattat sångprogram. Astrid Lindqvist och Folke Gus- tafsson gjorde stor lycka med ett teaterstycke, "Möte på landsvägen", som Folke själv satt ihop. Hälldkn berättade roliga historier till kaffet och for den musikaliska bakgrunden svarade Rune Marberg på dragspel och Bröderna Carlsson, fioler. Folke uppträdde också som trubadur och framförde Åker- ströms svenska version av den välkända, ursprungligen danska, "Skärslipar-
.
visan."
Hembygdens dag firades 6 oktober i Munkedals kapell med gudstjänst och predikan av komminister Anders Lindström. Vid det efterföljande samkvämet 1 Församlingshemmet, Önnebacka, uppträdde gitarrspelaren Jan-Olof Karls- � son från Dingle. Han hade ett omväxlande program som sträckte sig från gammal italiensk lutmusik fram till Modern svensk folkmusik. Ett stycke som alla kände igen var Romance &Amore av den store spanske gitarrvirtuosen Miguel Llobet (1878-1939), en gång i tiden den berömde Segovias lärare. Ett annat känt namn är Joao Pernambuco, verksam under mellankrigstiden som gatumusikant i Rio de Janerio. Jan-Olof spelade hans briljanta stycke Sons de Carrilhoes. Star lycka gjorde han också med den avslutande valsen från Venezuela, El Marabino, komponerad av Antonio Laura. Därefter var det dia- konissan och hembygdsforskaren Kia Sörqvists tur att underhålla. Hon fram- förde en rad både intressanta och roande berättelser och dikter ur sin kända hembygdsbok från Lane-Ryr. "Den vackraste hembygdsboken från Bohus- län", som det stod i recensionerna när verket kom ut för några år sedan.
Samkvämet avslutades med en stunds allsång under ledning av- Margareta
och Anders Lindström.
Kulturafton 12 november i Forum i samarbete- med Munkedals kultur- nämnd, vars ordförande Björn Jacobsson höll .inledningsanförandet. Barbro Östlund från länsmuset föreläste om bohuslänska mattraditioner och demonstrerade olika verktyg och kärl samt förklarade hur de använts en gång i tiden. Hembygdsföreningen serverade därefter sin specialitet, lefsor. Denna gång som tilltugg till en löksoppa som blev mycket uppskattad Det var damerna i husmoderkommitthi och de som brukar vara med I bakstugan som ordnat med detta.
Avslutningsvis berättade Lars Ahlberg om bygdespelmän från Foss och
Svarteborg och han visade också ljusbilder av personer och miljöer. Svarte- borgs spelmanslag under, ledning av Ove Kilborn framförde låtar som upp- tecknats efter de aktuella traditionsbärarna.
Julmarknad 1 december på Munkedals torg arrangerad av Centrumgruppen m.fl. Hembygdsföreningen deltog med ett lotteristånd i Sparbankens lokaler. Våra representanter var Gunborg Bjurström och Lisa Johansson.
Julbasar 16 december i museet och arrangerad i samarbete med MIF. Konst- närsparet Kärstin och Stig Gustafson utställde finnvävnad, oljemåleri och fotokonst. Start intresse knöts också till Marianne Johanssons fina textilalster. For underhållningen svarade Bertil Johansson, Göte Davik och Knut Johans- son från dragspelsklubben. MIFs tomtar ledde dansen kring granen och dela- de avslutningsvis ut gottepåsar till barnen. Tillställningen var taliikt besökt.
YC