Märklig fornborg på Korsvik 92-1

Från MHF-Wiki
Version från den 18 december 2023 kl. 10.22 av Lennart (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Märklig fornborg på Korsvik

"Vi har gott om fornminnen i Bohuslän, inte minst sådana som visar att våra förfäder fått värna sitt land.           

Fornminnena vårdas av AMS och andra institutioner och inte minst av hembygdsvänner.                                 

En som lagt ned mycket  arbete på den fronten är Ivar Orsbeck på Korsvik utanför Munkedal. På Korsvik finns resterna av en fornborg, och det är främst Orsbecks förtjänst att man kan se hur där en gång varit ordnat. Det är åtskilligt röjningsarbete som Orsbeck lagt ned, sporrad av intresset att bevara detta fornminne.

Enligt sägnen fanns på denna plats en borg, Korsborg. Man kan ännu se lämnar av skansar och försvarsverk med front mot Gullmarn. Vidare finns några forngravar i området. Det uppges att en drottning vid namn Gunilla är begravd någon av högarna. En del fynd av flintföremål, krukor och skärvor har gjorts. Man har även hittat ett silvermynt från 1648.               

En sägen berättar att en dräng från Faleby hittade en guldring på Korsborg. Han  fick  sedan  inte ro varken dag eller natt förrän han hade  gått och lagt ringen tillbaka.

Platsen är väl vald för att försvara den  inre fjorden. Korsborg ligger på  en hög  klippa  som stupar brant mot havet, och  på de andra  sidorna är den  omgiven av grunda vikar. Klippan  är  delad i två hälfter  av en  sänka, som    man    sökt överbrygga med     två rader stenmurar av  stora  bumlingar. För några år sedan rullade  en del av    dessa utför branten.

Det lär finnas anteckningar om att de  Gröna dragonerna varit vid Korsborg 1675. De  skansar och värn man   då använde  har  en annan placering  och är även de väl bevarade.

Det är troligt att Korsborg i dag hade varit  en bergkulle vilken som  helst  om inte Orsbeck lagt  ned så   mycket  arbete på att hålla området i skick."

Denna  artikel bar förmodligen varit införd i Bohusläningen..   (Datum

Så här beskrivs det i C A Tiselius  "Bohusläns märkligare gårdar", del I av år 1926;

  Enligt en gammal sägen skall vid Korsborg på Faleby i gamla tider bott en drottning  Gunilla, som ständigt gynnats av lyckan och till följd härav med tiden blivit övermodig och spotsk. Det säges, att hon ägt en ring av högt värde och vid ett tillfälle kastat densamma i Gullmarsfj orden sägande: "Det är lika omöjligt för mig att bli olycklig som att återfå denna ring? Morgonen därpå kom  en fiskare till hennes slott för att sälja en ovanligt stor, nyfångad fisk, och när densamma uppskars,  påträffades ringen. Kort tid därefter kom en konung Asmund med ett härskepp och gjorde holmgång. I striden vid den än i dag så kallade Gunillaviken stupade drottningen och begrovs i sitt slott, vilket sedermera fallit i ruiner. Bland dyrbarheter, som jordades med henne  var även denna ring. Sägnen vet att förmäla, att en högbrytare rånat hennes  gravställe, men att drottningens vålnad tvingats återbära sitt rov. (Som  man  finner en version av den  gamla saga,  som i det närmaste har   samma  lydelse hos alla folk.) En vandringssägen kanske.

Axel E  Holmberg  tillägger: "Det är möjligt, att denna saga är en dunkel erinring om Gunhild Kongamoder,  Erik Blodyx drottning. Traditionen avmålar denna Gunilla såsom  högst  övermodig, varför man ock  på  henne har överflyttat sagan om Polykrates, Samos härskare. Konung   Asmund skall sedermera ha fallit i en strid med Fossböndema, som ville hämnas sin drottnings död, och säges ha blivit jordad i en av jordåsarna mellan iktorp och Lilla Foss."

Holmberg fortsätter: "Men nämnda Korsborg äger en större märkvärdighet därav, att det var just här, som den så kallade affären vid Saltkällan avgjordes den 15 november  1675 (Gyldenlöwfejden). För att på en gång avskära återtåget för Aschebergs trupp, som stod vid Svarteborgs kyrka, och väl  komma förbi Kvistrums pass, hade Gyldenlöwe  beordrat Överste Krag, att med en styrka av 1000 man, ombord  på sex bestyckade galärer och 28 skärgårdsbåtar, landsstiga vid Saltkällan. Men varnad av sina kunskapare, drog Ascheberg, som genomskådade   planen, sig i tid undan till Kvistrum, och lät 200 man ur Bohusläns  gröna dragoner besätta Korsborg under det att han dolde några  kompanier kavalleri i den djupa dal, som på  ena sidan omger detta berg.

                                                          Gunnar Dahlqvist