Saltkällans båtplats
Fiskeläge, Lastageplats, Marknadsplats och Båtplats, 1600 - 2000-tal
Ursprungligen fanns här ett fiskeläge, kallat Gamle Saltkälen.
Området kallades på 1660-talet Saltkieteln.
Namnet anknyter med stor sannolikhet till tidigare eller samtida saltsjuderi på platsen. Saltsjudning bör mycket tidigt ha förekommit på denna plats, inte minst med tanke på att salt vatten, lämpligt för saltframställning, funnits att tillgå här endast ca 10 km från Dalslandsgränsen (riksgränsen mot Sverige, innan 1658).
1667 fick Uddevalla stad rättighet till in- och utskeppning ifrån denna hamn. Långt dessförinnan hade hamnen fungerat som utskeppningshamn för virke under den danska tiden. Från 1700-talet och troligen mycket tidigare fanns Sannemartnan på denna plats. På 1760-talet omnämns marknaden på denna plats och att den ersatt en äldre marknad i Hajum, Sörbygden.
1769 hade ett ”enskilt besvär” inlämnats till tinget, där det anhölls om att marknadsdagen borde äga rum i oktober, och att den borde pågå i två eller tre dagar. Det gick livat till på ”Sannemartnan” berättar de gamle som var med under den gamla goda tiden. Där fanns allt: kor, hästar, fisk från marstrandsbåtar, träkärl, järnsaker, korgar, kläder, såll, leksaker, guldsmedsvaror, hattar, mm.
Och naturligtvis fanns också pepparkaksstånden och karameller i alla granna färger.
På 1960-talet, kom de första båtbryggorna till området. Munkedals båtklubb arrenderade på 80-90-talet hamnen från ägaren, Munkedals kommun. De anlade större bryggor så att ett stort antal båtar kunde hyra plats. Idag är Saltkällans båtplats en populär hemmahamn för ett stort antal fritidsbåtar.
Text: Håkan Grundberg