Hensbacka med familjen Belfrage 23-1

Från MHF-Wiki
Version från den 25 mars 2024 kl. 16.19 av Lennart (diskussion | bidrag) (Ny sida)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hensbacka med familjen Belfrage

Änkan Belfrage och den unge informatorn Sjöberg på Hensbacka

På en balkong i Visby slog jag mig ner hos min vän Åke G Sjöberg för att höra om hans farfar Gustaf Sjöberg och hans anknytning till Hensbacka herrgård.

På 1860-talet bodde familjen Belfrage på Hensbacka, bestående av kapten Gustaf Åke Belfrage och hans andra hustru Bernhardina Westerdahl Flack Belfrage samt deras barn. Bernhardina var född 1814 i Uddevalla och dotter till lagmannen i Tunge, Såtenäs och Sörbygdens härader. Hon hade först varit gift med löjtnant Flack. Till Hensbacka kom den unge Uppsalastudenten Gustaf Sjöberg (född i Visby 1844) under ett par somrar ca 1867–1868, för att där arbeta som informator till barnen Belfrage. År 1868 dör kapten Belfrage och Bernhardina blir änka igen vid 54 års ålder. Från den här tiden berättar Åke för mig att det finns brev sparade mellan hans farfar och Bernhardina som vittnar om att de fattat tycke för varandra och att en djup och innerlig kärlek uppstått. Det leder till, trots den stora åldersskillnaden, att de båda gifter sig och flyttar till Stockholm. Åke berättar vidare att det finns brev från en av hans farfars professorer som varnade honom för att ingå detta äktenskap. Det varade i alla fall i fyra år tills hon dog. I Åkes ägo finns ännu ett auktionsprotokoll från Hensbacka som ger en inblick i vad som då fanns i hushållet. Gustaf Sjöberg kom sedermera att samarbeta med bl. a. Sofie Adlersparre alias Esselde. Hon är känd för att ha startat såväl Handarbetets vänner som Fredrika Bremer Förbundet, två organisationer som var viktiga för jämställdhet och för att kvinnor skulle kunna få rättigheter och möjlighet att försörja sig. Gustaf var med och undertecknade dokumenten vid Fredrika Bremer Förbundets start. Gustaf Sjöberg själv startade en av de första flickskolorna i Stockholm; Lyceum för flickor. Han var en uppmärksammad pedagog och fick bl. a. undervisa prins Eugen och hans bröder.

Åke G Sjöberg har själv varit lektor i historia i Visby och bidragit till att många ungdomar intresserat sig för ämnet. Jag älskar de fantastiska samtal vi haft genom åren och all den kunskap och klokskap som Åke bär på. Vid ett tidigare samtal berättade Åke om hans senaste forskningsstudie – där han visar att Den blomstertid nu kommer inte bör vara skriven av Isak Kolmodin utan med allra största sannolikhet är skriven av Sophia Elizabeth Brenner. Men en kvinna fick på 1690-talet inte lov att skriva psalmer så hennes namn fick inte skrivas ut varför Kolmodin långt senare råkade få äran för vår mest kända och älskade sommarpsalm.

Text: Kristin Balksten