Ledare 10-1

Från MHF-Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En framtidsvision.[redigera | redigera wikitext]

Har ni läst boken ”Ett år i Munkedal”? Det har ni naturligtvis gjort för kommunen har ju delat ut den gratis till hushållen i över tusen exemplar. Det handlar om Vision 2025. Hur blir det då? Hur kommer det att se ut i vår kommun?

  Bakom projektet står alltså Munkedals kommun och processledare har varit

folkhälsosamordnaren Charlotta Wilhelmsson. För att samla underlag har hon haft flera rådslag med folk i olika kommundelar. Lotta har haft en referensgrupp (representanter för föreningar, företag och bibliotek), en styrgrupp (folkvalda kommunalpolitiker) och en arbetsgrupp (utvecklingsavdelningen). Skolbarn och ungdomar har entusiastiskt deltagit och boken riktar sig också i första hand till

denna grupp. Författare har varit Maria Gustavsdotter från Uddevalla och illustratören heter Per-Anders Nilsson.

  Vad går det hela ut på?

Kommunchefen Lars-Erik Knutsson säger att det är nödvändigt för kommunen att ha en framtidsvision. ”Men det kan vara svårt att fånga det väsentliga och formulera det på ett bra sätt. Går det att få fram en samlad uppfattning om det goda livet i Munkedal år 2025?  Vad vill invånarna i  Munkedals kommun att hembygden skall förknippas med år 2025?  Vad bör bevaras och vad bör utvecklas?”

  Vi kan tänka något litet på föreningslivet. Hur går det till exempel med vår hembygdsförening? Skall vi våga oss på att föreslå ett scenario?

  Kanske något i den här stilen: År 2025 är kollektivtrafiken till stor del utbyggd i hela kommunen. Bussar kilar omkring på ett magnetband och kan stanna till var som helst; det behövs inga särskilda stationer. En buss stannar kanske till vid Kaserna och besökare stiger av. Här finns mycket att se på. Museisamlingarna har koncentrerats till ladubyggnaden som byggts ut till en stor utställningshall.

Allt är lättillgängligt, alla objekt lätta att se och studera. Upplysningar kommer direkt i betraktarens hörsnäcka. Och går vi ner till amfiteatern ser vi att den utrustats med bekväma sittplatser och att man kompletterat med ett genomskinligt tak så att publiken kan se föreställningar utan att behöva oroas av regnväder. På lördag kväll gnistrar en stor lasershow i alla regnbågens färger över sjön Vassbotten. Folk samlas i stora skaror nere på Ormnäset…

Och vad har hänt med bakstugan?  Jo, den har byggts ut både på längden och bredden. Den är stor och rymlig och kan ta emot över hundra besökare samtidigt. Man kan ha stora fester där och regionala förbundsträffar. Det är högt i tak och utrymme för de mest skiftande aktiviteter.

  Ja, vad tror ni? Kan det se ut så på Kaserna år 2025? Möjligt. Men hur det än kommer att förändras finns i alla fall en sak som är sig lik. Jag tänker på minnesstenen över Pontus Wikner som vi satte upp här 1912. Den är naturligtvis kvar, ömt vårdad. Alltid med färska och fräscha blommor vid stenfoten.

Yngve Carlsson