Hänt sedan sist 20-2

Från MHF-Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kulturarvsrally[redigera | redigera wikitext]

Denna artikel om vad som hänt sedan sist är nog den magraste vi hittills publicerat, givetvis beroende på Coronaepidemin. Men vi har trots denna epidemi ändå kunnat ordna en del uppskattade utomhusaktiviteter. Det har främst varit vandringar som ingått i Munkedals kommuns övergripande aktivitet som kallas för Kulturarvsrallyt. I detta koncept ingick även aktiviteter i Svarteborgs hembygdsförening med öppet hus på föreningens hembygdsgård Fiskebo, besök på Stenehed med de mäktiga bautastenarna, visning av torpet Påstigen och Berfendals medeltida kyrka. Besök vid Lökebergs hällristningar med sakkunnig guidning av de två hällristningsspecialisterna Andreas Toreld och Tommy Andersson. Detta år 30 juli deltog även Kerstin Sandell från Södra Valbos hembygdsförening och berättade om Johanna Brunsson på Flateby skola i Valbo Ryr.

Sande-Tildas stuga[redigera | redigera wikitext]

Yngve Carlsson vid Sander-Tildas stuga

Det började den 11 juni med en vandring till Sande-Tildas stuga som ligger söder om Vattnerödssjön. Det var samling på Hembygdsmuseets gårdsplan och sedan gemensam bilfärd mot Åboland, Stenshull och Vattneröd. Den sista biten fick vi gå till fots. väl framme berättade Yngve Carlsson om den sorgliga historien om Sande-Tilda. Själva stuga är restaurerad på 1970-talet av Hembygdsföreningen smedlemmar.




Munkedals Herrgård[redigera | redigera wikitext]

Kristin Balksten berättar för intresserade åhörare på gräsmattan framför Munkedals herrgård

Nästa vandring den 26 juni leddes av Kristin Balksten och utgick från Hembygdsmuseet och mot Munkedals Herrgård där vi fick höra historien om denna. Vidare gick vandringen genom herrgårdsparken ner mot gamla stenbron. Promenaden avslutades med att Kristin visade deltagarna Färgarevägen med dess väl bevarade byggnadsmiljö med bl.a. tre hus som varit skolhus.




Slaktarebacken till Galgbacken[redigera | redigera wikitext]

Den tredje vandringen hade temat ”från Slaktarebacken till Galgbacken” och ledds av Mikael Lindahl och Björn Jacobson. Det var samling vid järnvägsstationen och längs Strömstadsvägen med avslutning på Galgbacken uppe på höjden vid Skogsvallen. Deltagaren fick en bra beskrivning över vilken verksamhet det varit i de olika byggnaderna som passerades.

Torreby[redigera | redigera wikitext]

Mikael Lindahl i berättartagen i skogen vid Sjöritz, Torreby

Den fjärde och sista vandringen för sommaren den 3 september på Torreby leddes av Micael Lindahl. Med utgångspunkt vid parkeringen intill golfbanan vandade deltagarna ner mot Sjöritz förbi resterna av Trollsjön och längs vägen som gick till Öxna. Deltagaren fick en intressant och fyllig berättelse om livet på Torreby under Sörensens till sluten av 1800-talet fram tills början av 1900-talet.

Slåttergille[redigera | redigera wikitext]

Slåttergille. I bakgrunden Bengt Ryrmalm som just berättat för Sverker hur han brukar hantera en lie.

Slåttergille hölls som vänligt i mitten av juli på Kaserna Det gick ovanligt bra denna gång att slå. Björn Balksten Regnér stod för slipningen av liarna så att alla blev rakbladsvassa. Med sådana redskap var det ganska lätt att få av allt gräset.




Vädret[redigera | redigera wikitext]

På samtliga dessa aktiviteter var vädrets makter mycket tillmötesgående, vilket medförde stor uppskattning från deltagarnas sida.