Några rader om höns och ryggåsstugor 80-4
Några rader om höns och ryggåsstugor.
De s.k. ryggåsstugorna i bygderna har mestadels försvunnit, åtminstone här i munkedalskommunens socknar. I Foss har funnits denna typ av stuga men har skattat åt förgängelsen sedan 60 å 70 år tillbaka. Den fanns vid Bråland. De ryggåsstugor som då, och senare tid, har försvunnit en efter en.
Bräcke museum på Tjörn har i sina samlingar bevarat en ryggåsstuga som ursprungligen stått i Rösseldalen, Stenkyrka s:n. Tjörns hembygdsförening har väl bevarat den gamla byggnaden och utgör en sevärdhet med minnen från den "gamla goda tiden".
Trots en förvånande liten golvyta hade en stor barnskara fått plats i det snäva utrymmet och likadant var det flerstädes där denna stugtyp förekom. Och även om utrymmet var litet fanns det ändå plats för hönsen, måhända bara ett fåtal, men ändå fick folk och höns allas om det trångbodda i bostaden.
Hönsen hade sitt "nattläger" på en s.k."hönewawle" eller "hönebänk" inne i rummet. På dagen gick hönsen lösa inne och värpte i halmen, i träsofforna eller någon annan bra plats.
I de flesta ryggåsstugor var det jordgolv och man var tvungen att varje dag "hyvla" bort hönslorten med något som benämndes för "rackespade". Sedan fick man strö med enris eller sand.