En eka har tagit form –om hur synskadade bygger en båt

Från MHF-Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En Eka har tagit form

Per, Sture och Janne bakom den nästan färdiga ekan

De tre synskadade Janne, Per och Sture har under tre års tid ägnat många timmar med att bygga sig en segeleka. Arbetet har bedrivits i ett av husen på Hembygdsgården Kaserna. Nu är det dags för uppvisning på båtmässan i Göteborg 2016

Med stort intresse har vi kunnat följa det som, vi själva och många andra trott vara helt omöjligt, nämligen att tre synskadade bygger sig en sjövärdig segeleka och sedan tänker ställa upp och segla med den. Det finns dock tre entusiaster som inte ser begränsningar utan är optimister och ser möjligheter. Sådana skulle det finnas flera av. Det är härligt att träffa dessa män. Det mesta tycks vara möjligt för dem.

Det hela började för fyra år sedan 2012 då Janne Svenson från Färgelanda, Per Karlsson från Väjern och Sture Johansson från Munkedals möttes vid en träff för synskadade på Syncentralen i Vänersborg.

Sture har en bakgrund som lantbrukare och med erfarenhet av byggbranschen

I deras egen broschyr skriver de:

På Syncentralen i Vänersborg träffades Jan, som jobbade där som IT-konsult, och Per som då nyligen blivit helt blind och fortfarande var i sorgestadiet och tyckte kanske att livet inte var riktigt roligt.

Per som är snickare hade inte hunnit renovera färdigt sitt hus innan synen försvann och var lite missnöjd för detta vilket han berättade för Jan:

…om jag hade haft synen kvar skulle jag ha renoverat färdigt huset”


Jans svar kom snabbt och rappt: ”skulle gjort … du är väl inte dö heller” så gick han tillförrådet och hämtade en tumstock med punktskrift och sa till Per: ”här har du, gå hem och bygg”- Per gick hem och renoverade färdigt villan.

Senare vid en fikarast på den då pågående iPhone/datakursen, där också Sture var med, kom de tre att prata om att ”bygga en båt”. Så myntades Inget är omöjligt, det tar bara lite längre tid

Slut citat.

Så väcktes idén om att tillsammans bygga en eka någonstans. Av de tre är det bara Sture som har viss begränsad syn, Janne och Per ser inget med sina ögon. De ser i stället med sina händer kan man säga.

Per har tidigare arbetat med finsnickeri och en tid arbetat på ett småbåtsvarv och således den som kommit i kontakt med båtbyggeri.
Janne har arbetat och arbetar fortfarande med IT.

Arbetet började med att Sture som bor mitt emellan de andra två sökte en lokal i Munkedal. Via kommunen fick de kontakt med Munkedals hembygdsförening, som gärna ställde upp med ett av husen som finns på Kaserna. Det var den s.k. Vävstugan som döptes om till Varvet och där kunde man hålla till.





Man fick ju börja med att skaffa material till båten. De bestämde att bottenstock och översta bordet skall vara av ek, lika så aktern och stäven. Övriga bord skall vara av lärk. Man hade fått tag på materialet  och de långa lärkbrädorna levererades till Kaserna. Ekan är 4,5meter lång och 1,6 meter bred och av typen stäveka, mycket lik en GKSS-eka. Typen av rigg har man ännu inte bestämt men materialet finns.

På våren 2013 började så båten ta form. Man började med att bygga vaggan som den skulle vila i. Lärkbrädorna fick ligga och torka pi ett annat utrymmer på Kaserna innan de flyttades in i Varvet. Bottenstocken (bottenbrädan) och stäven samt aktern byggdes först. Därefter kom de övriga borden. Normalt har man ju spant som är av ek som håller skrovet. Det var svårt att utan bra syn få till en perfekt passning av ekspant. Därför bestämded de sig för att använda basade tunna spant av ask. En gammal tvättgryta som man eldar under användes för att skapa den ånga som behövs för basningen. De byggde en bastrumma av ett avloppsrör i plast som de tunna spanten lades in i. Sedan gick det lätt att böja till dem.


Sedan starten har det varit en stor ström av intresserade människor som vid olika tillfällen varit på studiebesöks. TV har visat inslag, dagstidningar både Bohusläningen och LyskekilsPosten har berättat från bygget och nu även så Munkedalsbygden. Skam vore väl annars.

Ekan har passerat den kritiska gränsen genom dörren

En ständig fråga till båtbyggarna har varit om det verkligen går att få ut båten genom dörren. Det är ju bara en vanlig enkel ytterdörr för ett boningshus.  Med stor spänning har vi därför väntat på den stora dagen när detta skall prövas i praktiken.


Med hjälp av många starka karlar och lite hjälpmedel så gick det precis som båtbyggarna planerat. Det var hela 8 cm till godo i dörröppningen. Detta var u viktigt eftersom man lovat ställa ut båten på årets upplaga av Båtmässan i Göteborg i början av februari.

Utställning på Båtmässan i Göteborg[redigera | redigera wikitext]

Så var det då dags för det som de talat om i ett par år – båtmässan.

Bildtext: Janne och Sture på Båtmässan

På en av de bästa platserna i hala mässhallen stod den fina ekan uppställd. Där var det en jämn ström av besökare som imponerades av deras arbete.


Många av besökarna fick med sig båtbyggarnas kloka devis: Inget är omöjligt, det tar bara lita längre tid.

Vi ser fram mot nästa händelse när ekan är i sjön och vi ser dem segla, kanske på Bassholmen eller i Gullmaren eller varför inte först på Kaserna