Helge Wisting - en poet 95-1

Från MHF-Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Helge Wisting - en poet

Undertecknad  sände   hösten -94 ett exemplar av "Munkedals Hembygd   nr  1 1994" till en moster i Linköping, vilken i sin tur visade exemplaret för en av mina  kusiner, vilken läste dikten på sidan 24 — "Vid en gammal    husgrund" av Helge  Wisting.  Det visades sig   att denne Wisting var ett  känt   namn åtminstone på  det lokala litteraturens område i Östergötland och då alldeles särskilt på Vikbolandet, där min mor föddes och växte upp.

   Nämnas  kan   också att  Munkedals Hembygdsförenings    ordförande  Yngve Carlsson berättade för mig  att dikten hade  funnits nedskriven  på en  papperslapp  instucken i en bok  hemma  hos  Yngves far. Yngve tyckte att dikten passade bra i deras tidskrift,

   Jag har forskat lite om Helge Wisting och erhållit lite uppgifter av mina släktingar, som är  engagerade i just   hembygdsforskning   på  Vikbolandet, Östergötland.

   Helge  Wisting  föddes i Bergs  socken 1898. När   Helge var  mycket  ung flyttade han till Örtomta i Östra Ny och sedan till Herrborum i S:t Anna. Där kom   han att tillbringa en del av sina uppväxtår och intrycken därifrån finns skildrade i prosaberättelserna  "I  herrgårdens skugga". Som   16-åring  tog Helge först tjänst som dräng i Visten. 1927 togs gården i Brånnestad i arrende. I mitten av 1930-talet köpte han gården. På sin ålderdom  bodde han i en stuga  på Örtomta. Han ville egentligen bli lärare och läste en tid på korrespondens,  men   ögonen orkade inte.

   Jorden — torvan  som livsvillkor och bondelivet  som livsform är ofta det tema  hans dikter spinner  omkring. Ibland lägger han ett längre perspektiv i sin dikter och berör människors stora ödesfrågor. Han tillhörde en tid Hockerstads Sionförsamling. Gudstron är ett starkt inslag i hans dikter.

   Förutom  den tidigare nämnda  boken  "I herrgårdens skugga" har han givit ut två samlingar med  dikter — "Livsvandring" och "Vandring  mot evigheten".

Helge Wisting avled 1980.

   Dessa  uppgifter är sammanställda  av  Folke Sandell efter en intervju av

Inga Jonsson, Örtomta.

                                                         Gunnar    Karlsson