Hjalmar Karlsson 1882-1963 90-1

Från MHF-Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Interiör av handelsboden på Carlsberg, Öbbön. Hjalmar Karlsson expedierar Elin Sahlberg och en handelsresande vantar på tur. År 1931. Foto: Selma Sahlberg

En  som verkligen älskade sin hembygd i Foss och angränsande områden  var handlanden Hjalmar  Karlsson, boende  på Öbbön, där han även hade sin lilla handel, med  begränsat utrymme,  och  en mindre kundkrets.  Men   butiken hade sin uppgift att fylla.

   Hjalmar Karlssons  stora intresse var onekligen bygden kring Torp  och Kärnsjön, där han studerade både natur och djurliv. Speciellt var det fågellivet kring Kam han ivrigt beskådade och ett antal arter hade hr Karlsson upptecknat i en handskriven bok, som finns i hembygdsföreningens ägo. I denna lilla handskrivna bok, mycket välskriven, har Karlsson upptecknat händelser och intryck från många  promenader runt Kärnsjöns stränder dar han njöt av den vackra naturen med alla dess skiftande nyanser, både vad det gällde den stämningsfulla idyllen som det praktfulla fågellivet i stränder, bergshyllor och hagar  som sluttade mot strandremsan.

  Hjalmar  Karlsson var född i Torp år 1882. I sin ungdom erhöll han utbildning vid realskolan i Uddevalla och därefter vid latinläroverket i Göteborg. Sedan han  genomgått dessa läroanstalter blev hr Karlsson bokhållare vid dåvarande Torps bruk. Hjalmar  kunde   som få beskriva en detaljerad historik över bruket och dess anställda. I tidningen Kuriren medverkade han med artiklar från brukslivet med dess vardagsliv i olika former.

  Karlsson hade ett flertal uppdrag vid sidan av sin affärsrörelse. Sålunda var han kyrkokassör i Foss fram till 1935, kommunala uppdrag saknades inte heller, han var engagerad i kommunala uppdrag och medlem i kyrkofullmäktige ett tiotal år. Hjalmar Karlsson var även ledamot av skolrådet och hade Lycke  som inspektionsområde. Han hann även med att fungera som sjukkassor i Svenska arbetarnes sjuk- och begravningskassa från 1909.

  Affären  på Öbbön öppnades  1905 av Karl-August Karlsson, far till Hjalmar Karlsson.  Han hade tidigare varit mjölnare och var bördig från Håby. Karl-August Karlsson  uppnådde hög ålder och blev nittio år 1947. Intet var naturligare än att sonen Hjalmar övertog verksamheten på Öbbön. Tyvärr är butiken för länge sedan nedlagd och samma är det med den närbelägna handeln på Lerberg, båda har  skattat åt förgängelsen. Men minnet efter Hjalmar Karlsson lever kvar. En god och gedigen personlighet, som vann mångas aktning. En person  som nogsamt upptecknade  allt som rörde den vackra bygden kring Torp, dess människor och idoghet.

Vi återger här en av hans många hembygdsdikter, Vid Örekilsälven