Ledare 07-2

Från MHF-Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Föreningsliv och forskning

Det är viktigt att ha goda förbindelser med angränsande hembygdsföreningar och naturligtvis också med distriktet. I maj hade Hembygdsförbundet sitt årsmöte på Naturbruksgymnasiet i Dingle – en av de tre besöksgrupperna sökte sig till Kaserna. I början av september hade vi nöjet att ta emot Uddevalla Hembygdsförening såväl på Kaserna som på museet. Där kunde vi visa några intressanta tillskott till samlingarna: en celldörr från gamla polishuset, allmogeföremål från 1700-talet skänkta av Ulla Björnehammar, Skulevik, och ett stort antal urklippsalbum donerade av makarna Ringström i Håby. Själva har vi återgäldat Knipplabornas besök här hos oss för några år sedan (läs om bussresan längre fram i tidningen).

Med Bohusläns Museum har vi också gott samarbete. Kristina Holmström har hjälpt oss att organisera föremålsregistrering och Gunnar Malm, KVC, besökte vårt årsmöte, visade gamla fotografier och kåserade på ett både roande och kunnigt sätt.

Med Försvarsmuséet fortsätter samarbetet vad det gäller dokumentationen av Stångenäs kompani. Sverker, Lilli-Anne och Yngve samarbetar med Birgitta ansson i Östeby. Rune Hasslöf är huvudredaktör och boken beräknas komma ut lagom till jul. Ett fint julklappstips!

Vad minns du från beredskapsåren? I somras gick Dialekt-, Ortnamns- och Folkminnesarkivet i Göteborg ut med en frågelista till Bohusläningarna. Rubriken var »Vardagsliv under andra världskriget« och Munkedals Hembygdsförening bjöd in till två möten. Medverkande var Björn Jacobson, Inga-Lill Blix, Gunnar Lindberg och Laila Oscarsson. Föreningen representerades av Sverker och Yngve. Bertil Johansson lämnade in ett skriftligt bidrag.

Yngve Carlsson