Munkedals hemvärn

Från MHF-Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

29 maj 1940 beslutade riksdagen att upprätta hemvärn, en nationell skydds-styrka. Överste Gustaf Petri, chef för Krigsskolan Karlberg, fick regeringens uppdrag att organisera förbanden. På kort tid hade ungefär 100 000 frivilliga anmält sig som soldater. Det var inte illa eftersom de flesta vuxna män redan var mobiliserade och ingick i ”beredskapsstyrkorna”. Det var också ganska ont om vapen men en del skytteföreningar ställde sina privata vapen till förfogande. Kvinnorna ingick i organisationen som luftbevakare, lottor och bilkårister.

                       

 Området Foss och Håby var med från allra första början och organiserade sitt hemvärn samma år. En mycket känd hemvärnsman i Håby var Alfred Mogarth, som också ledde den lokala skytteföreningen. Vi kan också nämna sådana som Karl Thorén i Önne och Selmer Höglind ej att förglömma. Selmer hade många militära uppgifter, bland annat var han en mycket orädd chef för en minröjnings-pluton.

                           

  Vi vet inte säkert var hemvärnet till att börja med hade sina samlingsplatser men det är möjligt att den första befälhavaren, Lindeberg, kunde utnyttja sin ställning vid MAB och bereda plats på fabriksområdet för behövligt materiel. Källström som bodde på Hedeholm hade där ställt i ordning ett utrymme för hemvärnet att förvara en del material i gamla C G Johanssons före detta kött-butik. År 1949 löstes problemen genom inköpet av stugan på Röstorp.


Vi gör här upp en förteckning över våra hemvärnschefer.


Walter Lindeberg (1940 – ?)                   Försäljningschef vid MAB


Knut Kjällström (? – 1966)                     Elektriker vid MAB, ”motorvärmare”. Bodde på Hedeholm


Herder Vejedahl (1966 – 1970)               Anställd vid MAB, först som packare sedan på ritkontoret.


Gösta Andersson (1970 – 1979)              ”Gösta i Pommern”.  Maskinförare, skiftmästare vid MAB. På fritiden drev han med avel av får och ankor.


Ingemar Hagberg (1979 – 1989)              Driver firman Hagbergs Bygg o VVS i Dingle. Hagberg var stark motståndare till den omorganisation som innebar att Munkedal, Svarteborg och till slut även Sörbygdens hemvärn ingick samarbete.  Många hemvärnsmän i Sörbygden protesterade genom att säga upp sig.


Lennart Lundh (1990 – 1999)                  Elektriker. Drev egen firma. Det var under hans tid som den nya organisationen utformades. Myndigheterna fordrade hemvärn inom kommunala gränser. Socknarna inom Munkedals kommun utgjorde det som nu kallades Kvistrums hemvärnskrets.


Anders Siljeholm (2000 – 2001)              IT-expert anställd av Munkedals kommun.

Från vänster: Lennart Lundh, Lennart Hedlund och Mats Olsson.


Staffan Herward (2001 – 2003)               Tidigare major vid I 17. Bodde på Storekas under Kleva.


Omorganisation. Munkedals hemvärn ingår från 1 januari 2004 i Gullmarens hemvärnskompani, (Lysekils hemvärnskrets) som består av Munkedals pluton, Sotenäs pluton och Lysekils pluton.

Chef:

Staffan Herward 2004 – 2005

Anita Åkermo 2005 – 2006

”Med hänsyn till ordinarie kompanichefs sjukdom förordnas härmed Gullmarens hemvärnskompanis ställföreträdande hemvärnskompanichef Anita Åkermo till hemvärnskompanichef  fr o m 2005-03-01 tills vidare, dock längst till 2007-01-01. Åkermo begärde entledigande från uppdraget 2006-06-30. Från 2007 fram till 2011 fungerade Ronny Wikström som chef.


Vi lämnar ordet till Anita Åkermo :

” 1949 inköptes från Röstorp 1:15, ägare Otto Hedlund och hans hustru Elsa, huset som sedermera blev hemvärnsgård. Köpesumma 500 kr finansierades av bidrag från Rusthållningsförbundet för hemvärnet och kassan i förtroende-nämnden Fo Uddevalla. Huset skulle flyttas c:a 500 meter. Finansiering av denna förflyttning ordnades genom att Foss hemvärns förtroendenämnd vädjade till alla hemvärnsmän och alla av intresse för hemvärnet. Dokumenterat i befintliga handlingar går att läsa, att hemvärnsmän och hemvärnslottor tecknade lån till Hemvärnsgården. Dessa lån förvandlades vid senare beslut till gåvor till Hemvärnsgården.

  1955-56 avstyckades och inköptes från stamfastigheten (Otto Hedlunds) för en summa av 800 kr. Fastigheten fick beteckning Röstorp 1:16. Detta finansierades av ett lån i bank, där hemvärnsmän och hemvärnslottor gick i borgen enligt gamla handlingar.

  1949- 2003-12-31 användes Hemvärnsgården till det den var ämnad för, Hem värnets hemvist. Här bedrevs utbildning, övningar och andra sammankomster. Enligt gamla protokoll hade även Munkedals lottakår sin verksamhet där.

Genom åren har mycket ideellt arbete nedlagts i underhåll av fastigheten. Materiel har sponsrats av olika firmor i Munkedal. Uppgifter hämtade ur protokoll och årsberättelser.

  2004 och framåt har Hemvärnsgården använts mindre och mindre. Omorganisationer i hemvärnet har gjort att fastigheten kommit vid sidan om.

Försvarsmakten har hyrt förrådsplats för plutonens material (Munkedalsplutonen).

  2009 har Försvarsmakten (FM) tömt förråd och sagt upp hyresavtal för Röstorp 1:16. Stiftelsen Munkedals Hemvärns Kamratförening, som stått som ägare, lät då hemvärnsgården återgå till stamfastigheten för 25 000 kr.” Därför kunde kamratföringen ha råd att bjuda gamla hemvärnskämpar på en trivselresa på Dalslands kanal. Den 18 juni 2011 bar det av och det blev liksom ett symboliskt avslut på verksamheten. Trestad Buss hade arrangerat turen som hade sitt första stopp vid Hamrane Bak & Kaffestuga, där vi smakade på den traditionella ”klengåsen”. I Håverud väntade M/S Storholmen på oss och vi gick ombord för att njuta av den trevliga kanalturen. Båtfärden slutade i Baldersnäs där vi undfägnades med en delikat lunch på den berömda herrgårdsrestaurangen.


Tack till Anita Åkermo som har gett oss upplysningar om Hemvärnets historia. Dessutom har vi fått viktiga uppgifter från Björn Jacobson, Ingemar Hagberg och Lennart Lundh. Finns det fler intressanta saker att berätta så hör gärna av er till Munkedalsbygdens redaktion. YC.