Om kläder, seder och bruk i mellersta Bohuslän 90-1

Från MHF-Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
 Gammaldags kaffekvarn från Bohuslän.

I ett hem under slutet av 1980 och fram till 1920-talet var det brukligt att folk använde  tidningar på matbordet när man åt. Tidningarna lades så, att man vek upp en  ny sida varje gång man åt. På bordet under högtidliga tillfällen lade man på   dukar av damast. Kaffet malde vi i en kvarn med  vev, eller på andra ställen fanns kaffekvarn  fastskruvad i väggen. Men ännu vid  denna tid fanns kaffemalare som på teckningen nedan, gjord helt av trä. Det var ett trästycke urgrävt så att ett runt hjul fördes fram och åter. Ville man ha kaffet riktigt finmalet, fick man mala länge.

  Förr i världen hade "töserna" Byxholkar. Sen kom   mameluckerna, en benämning  på de vida, öppna byxorna, i södra Bohuslän kallades de for pantalonger eller kalsonger. Ibland var dessa försedda med en lucka där bak, ifall man  blev   "nödig"

   Underkjol till kvinnorna benämndes  allmänt   for "stubb".  Den  kunde vara i tjockt tyg eller stickad be sades vara varma. Men vita tunna underkjolar fanns  också i bomull och med  spetsar och broderier. Ibland kunde fruntimren ha flera lager underkjolar på sig. Gamla eller omoderna kläder, kastades direkt inte, de kunde användas till mattrasor. Och efter de vävts till mattor,  kunde  man säga till varandra: "De' va' dennes byxor å de va' dennes kjol." Det  kunde heta: "Å, vad   roligt det var, när jag bar den klänningen.  Och se där, där är ju den blusen jag hade på mig när jag träffade min fästman."

   Under kriget gjorde man  ofta kaffe själv. Man rostade vetekli och blandade i lite sirap, när det var färdigt. För att få en bra färg på "kaffet" kunde man blanda i lite Cikoria, men av det kunde det bli en fräk smak, om  man hade i for mycket. Hos handlanden  Arthur Hansson  i Munkedal lär ha funnits 15 till 20 sorters kaffe. Ett av de bättre kvaliteerna kostade 1,25 per kilo!                                              

  När man gick och handlade hade man oftast en spånkorg med breda handtag. Man kunde använda dessa korgar rätt länge, men när de blev gamla och slitna fick man passa sig, botten kunde gå sönder, och då kom varorna i korgen ut på marken.

  Knäppetina från Bohuslän

  Så hade man  ett annat redskap som kallades for tina. Den var mest användbar att ha mat i. Ett äldre namn på en sådan sak var "svepäska".

SKOBEKLÄDNAD

For länge sedan fanns skomakare som vandrade runt i gårdarna och tillverkade skodon och läderstövlar. Han stannade oftast ett par veckor i taget och då hann han med att förse samtliga familjemedlemmar med små och större fotbeklädningar. Mestadels var det knäppkängor och till dessa fanns en liten "tingest", en knäppare som man  stack  genom hålen  och drog i genom "knäppen". Det var besvärligare att göra sådant for "hand". Men så tillverkades också skor i läder, med läderremmar, som skosnören. Männen fick i vardagslag gå i stövlar, nutidens gummistövlar fanns inte. Och så användes oftast träskor, både for barn och vuxna. Innetofflor tillverkades av filt.

                                                                A.C.