Ungdomsmöte i Munkedal år 1908 90-1
Vid midsommartid år 1908 hölls ett uppmärksammat sommarting i Munkedal. Platsen var Skansen, dvs på den plats, där nuvarande folkparken och idrottsplatsen finns. Platsen hade förhyrts av undertecknads farfar, som då ägde området.
Under de två dagar festen varade besöktes den av ca 3.000 personer, många av dem nationalklädda. De kom strömmande från olika delar av länet med båt till Saltkällan eller Hamnen och därifrån med den s k Decauvillebanan till platsen, en del kom med hästskjuts eller kom gående. En ungdomsrörelse av nykterhetskaraktär, Bohusläns Ungdomsförbund, stod som arrangör. Mötesbyrån var inrymd i den Johanssonska fastigheten.
Hälsningstalet hölls av Dir Albert Carlander, vari han betonade att vår ungdom har vackra ideal att samlas kring i förtröstan på Gud, varefter man sjöng psalmen "Vår Gud är oss en väldig borg". Det upplystes att Landshövding Lagerbring hade sänt en hälsning och han beklagade att han inte hade tillfälle att själva närvara.
Redaktör Enderstedt från Borås höll ett föredrag över ämnet "Glädje utan alkohol". Han underströk att ungdomen i nykterhetsfrågan borde sätta in all kraft och hänförelse. Därefter kom Rektor Ahlström från Grebbestads folkhögskola med sina i nationaldräkt klädda elever och dansade under Klas Erikssons ledning kring den for festen resta majstången. Vid festplatsen, där bästa ordning var rådande, utvecklade sig under den vackra aftonen ett livligt och glatt folkliv med skratt och glam, sades det i de olika referaten. Rektor Ahlström höll i en paus tal om Bohuslän, då han skildrade landskapets goda tillgång av hällristningar, forngravar etc, vilket skulle bevisa att bebyggelsen i Bohuslän tog fart just där mycket tidigt.
Bohusskalden Fredrik Nycander besteg talarstolen och läste egna dikter, bl a "Vikens söner", "Bohusläningarne", "Vårt språk". Därefter spelade musiken "Sveriges fana".
PÅ MIDSOMMARDAGENS MORGON GJORDE 1.000 FESTDELTAGARE EN UTMARSCH TILL KASERNA
Halv sex på morgonen marscherade man den en halv mil långa vägen med musik i täten for att hedra 20-årsminnet av Pontus Wikners död. På Kaserna hölls föredrag av Redaktör Enderstedt och Kyrkoherde Albin Holm. Båda berörde i sina tal Wikners ädla personlighet och livsgärning och talen hölls från den plats i den kluvna asken som Wikner under sin uppväxttid med förkärlek plägade uppsöka for att där i lugn och ro få tänka och dikta. Klockan åtta på morgonen började hemmarschen i den skogia och vackra nejden.
På festplatsen höll Kyrkoherde Holm en predikan, som, sades det, vitt skilde sig från den brukliga. Professor Pfannenstill från Lund höll därefter ett innehållsrikt och manande föredrag över ämnet "Ungdomstiden -- en arbetstid" varefter Länsjägmästare O.A. Beer höll föredrag i kåserande form över ämnet "Sverige — skogslandet". Dessa anföranden hälsades med livliga applåder.
"Framtidsjordbrukets medel och kraft" var ämnet for nästa föredrag framfört av Rektor Nils Larsson i Dala. Han ansåg, att den svenske bonden köpte for mycket foder från utrikes orter i stället för att använda behövligt och lämpligare foder från den egna gården. Därefter gick Rektor Larsson över till att tala om "Märkesmän i modern svensk litteratur".
Folklekar och danser påbörjades därpå på dansbanan av en del i bohusdräkten klädda folkhögskoleelver från Grebbestad. Det utfördes med hurtighet och kläm samt åsågs med syn- och hörbart intresse av 4.000-5.000 åskådare.
På mötesbyrån (se bilden) anordnade "Konstfiiten" i Göteborg en utställning. Bl a var två bohusdräkter utställda, en kvinnlig och en manlig, vilka uppgavs vara de äkta och riktiga, ehuru ej så färggranna och klädsamma man tidigare vant sig att beskåda.
Vid motet anordnades det idrottstävlingar, helt visst de allra första i Munkedals historia. En vänskapsmatch i fotboll spelades mellan lag från Lysekil och Uddevalla. Därefter tävlades det i löpning 3.500 meter; Festplatsen— Munkedals station och åter som Hjalmar Olsson från Odin i Uddevalla vann på 13 minuter och 12 sekunder; i löpning 100 meter som Rönnqvist Örgryte IS i Göteborg vann på 13,4 sekunder; 400 meter vann T Adrians från Odin på 53,4; spjutkastning av K Larsson IFK Uddevalla 57,70 meter och höjdhopp av Wilhelm Fast från ÖIS på 164 cm (Wilhelm Fast är fortfarande i livet Han fyllde 100 år den 2 januari).
Man ägnade sig också åt duell- och insatsskjutning. Skytte har förekommit tidigare i Munkedal. De äldsta skytteföreningarna är säkerligen 100 år. Sålunda samlades 20 deltagare på skyttegillets skjutbana redan kl 8 på morgonen. O. Andrén från Håby och Skölden blev mästare på 23 poäng medan J.R. Olsson och Didriksson uppnådde 20 p och J. Ödman 19 p.
Vid årsmötet med Bohusläns Ungdomsförbund, diskuterades huruvida även icke-absolutister skulle få tillträde till förbundet Efter ett livligt meningsutbyte beslöts att även icke-absolutister skulle kunna få ansluta sig till förbundet men då skulle de vara "av allmänt syftemål besjälade medlemmar". Till styrelseledamöter valdes Rektor Ahlström, Grebbestad, Ernst Grundberg, Arthur Sjögren och Viktor Lindqvist från Munkedal; vidare C.E. Hansson, Nösund, A.B. Ahrne, Malmön, G.A. Almqvist, Hunnebostrand. Till revisorer valdes Hildebrand Mien, Oskar Ågren och Herbert Nilsson, alla från Munkedal
Rektor Ahlström avslutade mötet med ett högstämt tal till ungdomen i det att han i vårt land hade mycket att tacka ungdomen for att vi idag har vår frihet. Han tackade alla medverkande for att festligheterna hade skötts på ett föredömligt sätt, i en vacker natur under strålande sol och gynnsammaste väder. Han utbringade ett leve för hembygden och för Bohuslän. Unisont sjöngs "Vårt land". Därmed var det tredje allmänna ungdomsmötet avslutat.
Gunnar Dahlqvist