Nostalgi 95-1

Från MHF-Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Det var sommaren  1943.  För första gången skulle jag under färd sitta på "bönpallen", inte vilken "bönpall" som helst precis. Jag hade just fyllt 12 år. "Bönpallen" var  nämligen placerad på en motorcykel av märket Indian —  årsmodell 1930  eller möjligen tidigare. Min pappa  köpte  ekipaget troligen 1933.  Det fanns också en sidovagn  med i bilden. Jag vill minnas att den elektriska utrustningen   påmonterades efter pappas inköp. Tidigare fanns endast en karbidlampa. Den   här motorcykeln  hade körts i Uddevalla   som droska och  budtransport. Jag har en svag  aning om att den förre ägaren  då fanns  på Elseberg i Uddevalla.

Jag kan inte  komma ihåg att  pappa klagade  varken på  motor eller annat. (Jo, det kunde vara lite kinkigt med   kurvtagningen ibland med  sidovagnen.) En  detalj jag väl kommer ihåg. En vindruta konstruerades till sidovagnen med hjälp av  Kärrström  på  dåvarande  Nordbergska  Stiftelsens smedja. Det blev rostfritt i ramarna och celluloid. Det var för att mamma och jag inte skulle fara allt för illa av blåst och regn. Mamma hasade ner sig i sidovagnen och jag lyftes ned i hennes knä. Den  där  bönpallen finns alldeles klart i minnet att den var klädd med   brunt skinn. Och  att motorcykeln strax efter  min första och sista färd med cykeln inträffade just den gången sittande på  den där bönpallen.

Munkedalsbygden 1995-1 16 Harry Karlsson med fru.jpg

    Kriget hade ju kommit  och det blev inte så mycket av med åkandet. Ekipaget stod uppställd i ett litet garage och väntade på bättre tider. Pappa tröttnade på, att vänta på, att bensin skulle finnas att köpa igen. Bensinen kostade 25 öre/litern sista gången han tankade, har han berättat.

Till slut bestämde han sig att göra sig av med sin kära motorcykel. Köpare blev  dåvarande och  nu framlidne Carl Norborg i Foss. Året var 1939 eller 1940. Det dröjde  inte så lång tid förrän denne lät montera ett gengasaggregat. Detta var kanske inte så  lyckosamt.   Motorn blev inte så stark och vissa  problem uppstod.

    Det lär ha varit så, att när kyrkoherden skulle köras av sin son Olof till kyrkan,  orkade  inte motorcykeln upp  för backen  till Foss kyrka. När de skulle hem   till prästgården orkade inte cykeln upp för backen till prästgården. Jag förväntar mig att  läsaren känner till vägen från och till Foss kyrka till dåvarande  prästgården. Motorcykelns vidare öden känner jag inte till.

    Mycket av detta skrivna kommer  jag inte själv ihåg, mycket har berättats av de  mina för mig under årens lopp.

    Tiden med   denna  motorcykel av märket Indian var spännande  för en liten parvel. Många var utfärderna i Bohuslän och till Östergötland.

Mina  föräldrar var komna från Östergötland. Vi åkte dit på somrarna.  Om somrarna  hos mormor     och morfar på Vikbolandet, där i en liten by — Östra Husby,  finns mina finaste och tidigaste  sommarminnen. Vägen från   Munkedal till Vikbolandet, ja, det var naturligtvis grusvägar på den tiden. Jag minns, att när vi  kom till Skara, sa pappa, nu måste vi ta oss till Vara.

  Kläderna,  vid framrusandet på en motorcykel på den tiden, var faktiskt riktigt praktiska. På huvudet en skinnmössa, en sådan som "gick" ned  over öronen och spändes fast under  hakan. Vindtäta byxor med fasta hängslen samt en rock av  typ engelsk oljerock med  skärp runt midjan. Ett måste var kraghandskar och motorglasögon  förstås.

   Jag kan tyvärr inte finna något fotografi på detta ekipage. Däremot finns här ett foto på ett tidigare innehav eventuellt en NV modell 1927. Den inköptes i Dals Ed. Pappa hade sin första tjänst i Rävmarkens skola. Se de charmanta kläderna. Fotot är taget med självutlösare vid avfärd på deras bröllopsresa.

Fröken  Mårds klass 1948. Marita Östlund, Ulla, Karlsson, Sonja Olsson, Yvonne Nilsson, Barbro Strid, Marianne Karlsson, Ove Pettersson, Jörgen Andersson, Sven-Erik Zander, lngemar Fors, Ragne Holm, Håkan Blomberg.

   1938  började jag skolan — Kyrkskolan i Foss. Den byggnad,   som när jag i februari detta år — 1995, sitter och finslipar på dessa rader, nu håller på att rivas. Aj, aj, vad det gör ont. På något vis är det underligt, att de som nu kommit på iden  att riva detta över 100 år gamla hus, kommit  på att plocka ned detsamma  bit för bit. Det känns lite bättre, än om de på några timmar klämt ihop allt med en  grävmaskin eller någon  annan modem   maskin.  Det var här på skolgården som   eleverna köade för att få köra mig i vagnen. Gundel Karlberg/Olsson  var en  av de eleverna. Pappa flyttade sedan  ned till Foss Nya skola med sin tjänst. Det var dock i Kyrkskolan jag gick mina första trevande steg i skolan. Bokstavslådan har jag i min  ägo än i dag. Kulramen är förstås borta, bläckhornet och pennskaftet var den utrustning vi hade.

   På andra  våningen  bodde syskonen  Maria och David Frisk. De är begravda på  Foss. Före dessa bodde  i kortare perioder  yngre lärarpar. Jag gjorde en sista titt där i februari (1995). Fint torrt timmer i väggarna. Många lager av tapeter skymtade  här  och där. Det  byggdes rejält förr i tiden. Jag kan inte komma   ihåg att där fanns varken mögel eller fukt. I källaren snickrade pappa sin trädgårdsmöbel. På den tiden var det ju utedass förstås.

 Att det skall rivas står ju klart, men varför? Jo, jag frågade en person en gång,  och jag fick svaret att värmepannan är sprucken  och därför skall huset rivas. Det kan väl inte vara sant att det är orsaken till rivningen.

Det finns nu inte så många    gamla hus kvar i  Munkedals tätort. Det är något  besynnerligt med  hus. De rivs  med jämna mellanrum.  Somliga blir 100 år  och 200 år, en del blir endast 20-30 år och rivs.

    "Filialen", ett av de hus som fått ge vika för grävskopor, var beläget strax efter MAB:s  kontorsbyggnad,   men på  den andra sidan av vägen på  väg  mot "Gamla  Bruket". Det var en byggnad  av rött tegel. Där fanns en butik och en lägenhet. Jag kommer   ihåg  som  10-11-åring att där fanns en föreståndarinna vid namn Anni Selin. I den  butiken hängde  många   av varorna i taket och en hög disk  med  lådor för allehanda varor som såldes i lös vikt. Doften en alldeles speciell doft av kryddor, nymalet   kaffe, snus i lösvikt, såpa, läder och mycket  annat.

    Ja, nog fanns det sill i tunna och som sagts — många varor hängde i taket. Vid 12 års ålder fick jag vara med  om arbetet bakom disken.  Det var en dröm,  som jag  hade som pojke, att få deltaga i sysslorna i en butik.

                                                          Gunnar Karlsson